İç Mimarlık Yetenek Sınavı Nasıl Yapılmaktadır?

İç mimarlık yetenek sınavı, bu alanda eğitim almak isteyen öğrencilerin hakkında sıkça soru sordukları konuların başında gelmektedir. Özellikle içinde bulunduğumuz son yirmi yılda iç mimarlık mesleğine karşı artan talep ve ilgi, gençlerin iç mimarlık mesleğine olan ilgi ve merakını arttırmış, bu nedenle en iyi iç mimarlık eğitimi veren okullar ve diğer sorular, gençler için önemli hale gelmiştir. İç mimarlık yetenek sınavı nasıl yapılmaktadır? Daha da önemlisi, iç mimarlık bölümleri için özel yetenek sınavına ihtiyaç var mı? İç mimarlık için özel yetenek sınavından geçme şartı ortadan kalktı mı? Tüm bu soruları sizler için cevapladık.

İç Mimarlık Yetenek Sınavı Nasıl Yapılmaktadır?
İç Mimarlık Yetenek Sınavı Nasıl Yapılmaktadır?

İç Mimarlık Yetenek Sınavı Kalktı Mı?
İç mimarlık yetenek sınavı, günümüzde üniversitede bu bölümde eğitim almak isteyen öğrenci adayları için geçerlidir. Çeşitli haber kaynaklarında bazı güzel sanatlar bölümleri için özel yetenek sınavı şartının kaldırıldığından söz edildi. Bu haber, özellikle üniversite sınavı (LYS) yani lisans yerleştirme sınavına hazırlanan ve ideali iç mimarlık olan öğrenci adayları arasında yanlış fikirlerin oluşmasına neden oldu. Bugün çeşitli devlet ve vakıf üniversiteleri iç mimarlık bölümü için öğrenci kabul ederken hala özel yetenek, genel yetenek sınavlarını yapmakta, uygulamakta ve LYS puanı ile birlikte bu sınavlarda alınan notları da değerlendirmektedir. Ancak animasyon tasarımı, tekstil ürünü tasarımı, rekreasyon gibi kimi bazı bölümlerde özel yetenek sınavı şartı kaldırılmıştır. 

İç mimarlıkta özel yetenek sınavı kaldırılması, oldukça tartışmalı bir konu. 2015 Yılında yapılan düzenleme ile aralarında iç mimarlık bölümünün de bulunduğu bölümler için yetenek sınavı şartı kaldırıldı, daha sonra Mimar Sinan Üniversitesi bu karara yazılı olarak itiraz etti. İtiraz neticesinde, iç mimarlık için özel yetenek sınavı uygulaması hala geçerli olmasına karşın, 2017 Yılından bu yana aralarında Mimar Sinan Üniversitesi’nin de bulunduğu üniversiteler yetenek sınavı olmadan da iç mimarlık öğrencisi kabul etmeye başladılar. 

İç Mimarlık Yetenek Sınavı Hazırlığı Nasıl Ve Ne Şekilde Yapılmaktadır?
İç mimarlık yetenek sınavına girebilmek için öncelikle ÖSYM tarafından her yıl düzenlenen LYS sınavından en az 140 puan almanız gerekmektedir. Tercih edeceğiniz üniversiteye göre bu puanın etkisi değişmektedir. Örneğin vakıf üniversitelerinin burslu iç mimarlık bölümleri için çok daha yüksek LYS puanlarına sahip olmanız gerekebilir. Günümüzde özellikle iç mimarlık eğitimi veren ve Türkiye’nin en iyi iç mimarlık eğitimi veren devlet üniversitelerinde, LYS Sınavından aldığınız puan çok daha önemli bir rol üstlenebilir ve LYS sınavında çok daha yüksek puanlar elde etmeniz beklenebilir. 

İç mimarlık yetenek sınavı, yukarıda detaylarından söz ettiğimiz şartı sağladıktan sonra ÖSYM veya tercih edeceğiniz vakıf üniversitesi tarafından belirtilen gün, saat ve yerde yapılır. Sınav iki aşamadan oluşur; ilk olarak genel yetenek sınavı yapılır ve burada adayların özellikle çizim konusundaki becerileri test edilir. Daha sonra adaylardan özellikle iç mimarlık ile ilgili olarak çeşitli çizimler istenir. Bu çizimler bir banyo veya salon tasarımı ile ilgili olabilir. İç mimarlık yetenek sınavı sırasında, öğrenci adaylarına aynı zamanda iç mimarlıktaki temel konular ile ilgili sorular da sorulabilir. 

LYS puanı, genel yetenek ve özel yetenek puanları değerlendirilerek adayın eğitim alıp alamayacağı üniversite yönetimi tarafından değerlendirilir. 

İç Mimarlık Yetenek Sınavı Hazırlığı Nasıl Yapılır?
İç mimarlık eğitimi almak isteyen pek çok öğrenci, özel yetenek ve yetenek sınavlarından bir yardım veya kurs almadan geçileceği kanaatindedir. Buna karşın adayların fazlalığından dolayı, sınav esnasındaki bazı çizimler, otoritelerden geçer not alamayabilirler. Günümüzde özel yetenek sınavları ile üniversitelerin belirli bölümlerinde öğrenci olmak isteyen adaylar genellikle online eğitim veren sitelerden veya özel ders alarak çizim, tasarım, çizimde perspektif konularındaki beceri ve bilgi eksikliklerini giderebilmektedirler. İç mimarlık kursları bu tip bir destek için tercih edilebilir; ancak iç mimarlık kurslarını tamamlayarak iç mimar olunmaz. İç mimarlık hakkında kurs alanlar genellikle dekoratör olarak özel sektörde çalışmaya hak kazanabilirler.

Yorum Gönder

0 Yorumlar