İç Mimarlar Kamuda Çalışabilir Mi?

İç mimarlık, ülkemizde özellikle 2000’li yıllardan sona yapı sektörü için önemli iş sahalarından bir tanesi olma özelliği göstermiştir. Bu durum ilk olarak vakıf üniversitelerindeki iç mimarlık bölümlerinin sayısını arttırmış, sonrasında iç mimarlık bölümlerinden mezun olanlar farklı iş sahalarında çalışmaya başlamışlardır. Özellikle ülkemizde kamu sektöründe çalışan insanların sayı olarak fazla olması, iç mimarlık öğrencilerinin veya iç mimarlık bölümü mezunlarının “iç mimarlar kamuda çalışabilir mi?” sorusunu sıklıkla sormalarına neden olmuştur. Sizler için, üniversite bölüm ve meslek tercihini iç mimarlık bölümünden yapacak olanlar veya iç mimarlık bölümünden mezun olanlar için iç mimarlar kamuda çalışabilir mi sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.

ic mimarlar kamuda calisabilir mi

İç Mimarlar Kamuda Çalışabilirler, Ancak…
İç mimarlar, kamu sektöründe çalışabilirler. Özellikle geride bıraktığımız 2010 Yılından sonra kamu sektöründe iç mimar alımı yapılmıştır. Buna karşın, kamu sektöründe çalışmak üzere seçilen iç mimarların kamu sektöründe kendi alanları ile ilgili işlerde çalışıp çalışmadıkları sıkça sorulan diğer sorular arasındadır. 2010 Yılında kamu sektöründe çalıştırılmak üzere iç mimar alımı yapılmış, 2015 Yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Türkiye Deniz Mahsulleri Ofisi için kamuda iç mimar alımı gerçekleştirilmiş ve seçilen iç mimarlar, kendi alanları ile ilgili olarak çalışma fırsatı bulmuşlardır. 

İç mimarlar kamuda çalışabilirler. Ancak buradaki temel nokta, iç mimarların kendi çalışma alanları veya deneyimleri doğrultusunda kamu bünyesinde çalıştırılıp çalıştırılamayacaklarıdır. Kamuda iç mimar alımı 2010 Yılında gerçekleştirilmiş, buna karşın kamuda çalışan iç mimarların kendi alanlarında çalışmalarına sıkça rastlanmamaktadır. İç mimarlar kamuda çalışabilirler, bunun için KPSS sınavına girmeli ve P3 puan türünde yeterli puana sahip olmaları gerekir. 

İç Mimarlar Kamuya P3 Puan Türü İle Alınmaktadır
İç mimarlar kamuda
çalışabilirler. Bunun için bir iç mimarın KPSS sınavına girmesi ve P3 puan türünden yeterli puanı alması gerekir. Yeterli puan alındığında iç mimarlar kamuda çalışmak üzere Lisans B Grubu kadro grubu içinde yer alarak çalışmaya başlarlar. P3 puan türü, genel kültür ve genel yetenek testlerinde alınan puanların eşit olarak değerlendirilmesi ile elde edilen bir puan türüdür. İç mimarlar kamuda çalışabilirler ancak örneğin şantiye şefliği gibi çeşitli görevlerde yer alamazlar. İç mimarların kamu sektöründe çalışmaları için kamuda iç mimarlarla ilgili bir ihtiyacın meydana gelmesi gerekir. 

İç Mimarlar Kamuda Neden Yer Bulamıyorlar?
İç mimarlık tamamen bir yaşam veya çalışma alanının iç kısmındaki ince detayları ve tasarım özellikleri ile ilgilidir. Belki de bu yüzden iç mimarlık daha çok özel sektöre hitap eden bir tasarım işidir. Türkiye’de kamu sektörü mimarlara veya inşaat mühendislerine kamuda daha çok yer verirler; buna karşın kamu sektörü yapıların iç kısımlarından çok dış mimarisine ve kaba mühendisliğine daha çok dikkat etmektedir. Bu nedenle iç mimarlar kamuda kendi meslekleri ile ilgili alanlarda çalışabilirler, ancak kamu alımı ihtiyaca göre her yıl açık veya kapalı olabilir.

İç mimarlar kamuda çalışabilirler, ancak her yıl kamu sektörünün ihtiyacı olan iç mimar sayısı çok olmayabilir. Bu nedenle günümüzde iç mimarlar genellikle özel tasarım ofislerinde, inşaat firmalarında veya belediyelerde çalışabilirlerken, kamu sektöründe iç mimarlar için çalışma alanları kısıtlı olabilir. Günümüzde temel tasarım ve sanat bilgisi olan iç mimarlar, kimi zaman farklı tasarım disiplinlerine de yönelebilmektedirler. Kimi iç mimarlar kamuda çalışabilir ancak bunun yerine tasarım becerisi gerektiren reklam ajansı, dijital oyun tasarımı, endüstriyel tasarım ofisleri gibi yine tasarım becerisi gerektiren farklı türden iş yerlerinde çalışmayı tercih etmektedirler.

Yorum Gönder

0 Yorumlar