En İyi İç Mimarlık Eğitimi Veren Okullar Hangileridir?

En iyi iç mimarlık eğitimi veren okullar, özellikle üniversite sınavı öncesinde bölüm tercihi yapacaklar için son derece önemlidir. Günümüzde devlet ve özellikle vakıf üniversitelerinin sayı olarak artması ve pek çok öğrenci için kapılarını açması, iç mimarlık konusunda eğitim veren okulları daha da önemli hale getirmiştir. Sizler için en iyi iç mimarlık eğitimi veren okullar hangileridir sorusunun cevabını, en iyi yerli okullar ve en iyi yabancı okullar başlıkları altında sizlere sunmaya özen gösterdik. 

İç Mimarlık Sınavı Nasıl Yapılıyor?
En iyi iç mimarlık eğitimi veren devlet ve vakıf üniversitelerine girmek için, yetenek sınavlarından geçmeye ihtiyacınız var. Evet, bazı güzel sanatlar bölümleri için özel yetenek sınavı (genel yetenek ve çizim – tasarım) düzenlenen mevzuat ile kaldırıldı. Buna karşın iç mimarlık, bu alanlardan birisi değil. İç mimarlık eğitimi almak için LYS (lisans yerleştirme sınavı) sınavına girmeli, en az 140 puan almalı, daha sonra sizlere belirtilen yer ve tarihte genel yetenek ve özel yetenek sınavlarına girmeniz, bu sınavlarda iyi notlar almanız gerekmektedir.

İç mimarlık özel yetenek sınavlarında karakalem çizim, oda veya mekân tasarımı gibi konularda adayların yetenekleri sınanır ve aynı zamanda onlara iç mimarlık ile ilgili çeşitli sorular sorulur. Günümüzde iç mimarlık eğitimi için devlet üniversitesi ve özel üniversitelerde uygulanan adımlar bu şekildedir. Aday öğrenciler, özel yetenek sınavlarından geçmek için genellikle kurs alırlar. 

En İyi İç Mimarlık Eğitimi Veren Okullar Hangileridir?

Özel Yetenek Sınavının Kalktığı Bölümler Neler?
İç mimarlık eğitimi için özel yetenek sınavına girmeniz gerekir. Mevzuattaki çeşitli değişimlerle özel yetenek sınavının kaldırıldığı bölümleri aşağıda sizler için sıraladık. 

  • Grafik ve Grafik Tasarım
  • Animasyon (Çizgi Film) Tasarımı 
  • Grafik Resimleme Ve Baskı 
  • Moda Tasarımı Ve Moda Giyim Tasarımı
  • Moda ve Tekstil Tasarımı
  • Spor Bilimleri Ve Spor Yöneticiliği
  • Rekreasyon
  • Tekstil Ve Tekstil Geliştirme Ve Pazarlama 
  • Tekstil Ve Moda Tasarımı 


En İyi İç Mimarlık Eğitimi Veren Devlet Üniversiteleri (Türkiye)
İç mimar olmak için üniversitelerin özellikle mimarlık ve güzel sanatlar bölümlerine bağlı olarak faaliyet göstermekte olan iç mimarlık bölümlerinden mezun olmanız gereklidir. Aynı durum, kamuda iç mimar olarak çalışmak için de geçerlidir. İç mimarlık kurslarından sertifika alarak iç mimar olamazsınız. İç mimarlık kursu alanlar, özel sektörde özellikle “dekoratör” olarak iş bulabilmektedirler. 

En iyi iç mimarlık eğitimi için genellikle herkesin üzerinde anlaştığı devlet üniversitelerinin başında, özellikle mimarlık fakülteleri ile öne çıkan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi gelmektedir. En iyi mimarlık eğitimi veren devlet üniversiteleri için, giriş taban puanının yüksek ve özel yetenek sınavının zorlu olduğunu -meydana gelen talepten dolayı- belirtmekte fayda var. Her yıl milyonlarca öğrenci, günümüzde inşaat sektörünün gelişimine bağlı olarak ihtiyaç duyulan bir iş kolu olan iç mimarlık eğitimi almak için belli başlı üniversiteleri seçmektedirler. En iyi iç mimarlık eğitimi veren devlet üniversitelerinin aynı zamanda kamu ve özel sektörde en çok talep edilen iç mimarlar olduğunu da belirtmekte fayda var. 

En İyi İç Mimarlık Eğitimi Veren Okullar Hangileridir?

En İyi İç Mimarlık Eğitimi Veren Vakıf Üniversiteleri (Türkiye)
En iyi iç mimarlık eğitimi veren vakıf üniversiteleri, özellikle giriş taban puanları yüksek ve yetenek sınavı zorlu olan iç mimarlık bölümleri için iyi bir alternatif olabilirler. En iyi iç mimarlık eğitimi veren vakıf (özel üniversiteler) arasında Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi gibi çeşitli özel (vakıf) üniversiteleri gelmektedir. Bunlardan İstanbul Bilgi Üniversitesi İngilizce İç Mimarlık Eğitimi vermektedir. En iyi iç mimarlık eğitimi veren özel üniversitelerin tercihinde aynı zamanda yıllık aidat ve lokasyon gibi konular da adaylar tarafından dikkate alınan konular arasında gelmektedir. 

En iyi İç Mimarlık Eğitimi Veren Yabancı Üniversiteler
En iyi iç mimarlık eğitimi için aynı zamanda Avrupa ve ABD’de bulunan üniversiteleri de tercih edebilirsiniz. Bu üniversiteler için büyük bir bütçe ayırmanız gerektiğini ve İngilizce’nin ciddi bir konu olduğunu asla unutmamalısınız. İtalya Floransa’da bulunan Florance Design Academy, ABD New York’da bulunan School Of Interior Design, İrlanda’da Dublin Institute of Design, The Interior Design School (Londra) dünya üzerinde tercih edebileceğiniz en iyi iç mimarlık eğitimi veren yabancı üniversiteler arasında gelmektedir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar