takipçi satın al

İç Mimaride Ses Yalıtımı İçin 5 İpucu

Gürültü, bir mimari yapı iç ve dış tasarımı ile ne kadar mükemmel tasarlanmış olursa olsun o yapının meydana getirdiği atmosfer için ciddi bir sorundur. Üstelik sadece mimari yapılar için değil, içinde yer alınan her türden obje için aynı durum geçerlidir. Amerikalı Louis Kahn “Ev, içinde yaşanan bir makinedir” der. İçinde yaşanan bu makinenin “sessiz çalışması” için gerekli olan ise ses yalıtımıdır. Özellikle iç mimaride estetik unsurların ön plana çıkması, ses yalıtımı gibi konuların gölgede kalmasına neden oldu. Pei, iç mimari için gerçekleştirilen tasarımlarda ses yalıtımı nasıl sağlanır ve gürültü nasıl önlenir?  İç mimaride ses yalıtımı için 5 ipucu sayesinde, yaşam alanlarını tehdit eden gürültüyü tamamen ortadan kaldıramayabilirsiniz, ancak etkili bir ses yalıtımı için ilk adımı atarak daha rahat ve yaşanabilir yaşam alanları elde etmeniz mümkündür.

İç Mimaride Ses Yalıtımı İçin 5 İpucu

Köpükleri Hafife Almayın
Köpükler yapılarda genellikle ısı yalıtımı elde etmek için kullanılan malzemelerdir. Taşıması kolay ve hafif olmalarının yanında, ısı yalıtımı oluşturmak için tercih edebileceğiniz en uygun fiyatlı yapı malzemelerinden birisi olan yapı köpükleri, iç mimaride ses yalıtımı sağlamak için de kullanılabilir. Kapalı alanlarda, ses yalıtımı sağlanmak isteyen oda ve kısımlarda yüksek bir tavana sahipseniz, ses yankılanmak için daha fazla alan bulacaktır; bu da iç mimaride ses yalıtımı için çok istenen bir şey değil. Özellikle yüksek tavanlı oda ve yaşam alanı bölümlerinde tavana yerleştirilen köpükler, iç mimaride ses yalıtımı elde etmek için tercih edebileceğiniz başlıca çözümler arasındadır. 

Günümüzde özellikle “ses” ile yakından ilgilenen müzisyen, ses mühendisi, dublaj sanatçısı gibi insanların iş için kullandıkları mekânları incelediğinizde duvarların “akustik köpük” ile kaplandığını görebilirsiniz. Buna karşın, iç mimaride ses yalıtımı ve ısı geçirmezlik elde etmek için farklı renk, kalınlık ve tipte köpük sık sık kullanılmaktadır. Özetle, iç mimaride ses yalıtımı sağlamak için ille de siyah ve kendine has dokusu ile akustik köpük tercih etmek zorunda değilsiniz. 

Eşya ve Objelerin Konumlarına Dikkat
İç mimaride ses yalıtımı sağlamak için, eşyaların pozisyonuna ve dekorasyon ile ilgili detaylara da dikkat etmeniz gerekli olabilir. Sözgelimi büyük bir elbise dolabı veya şifonyeri, ses yalıtımı sağlamak istediğiniz duvara yanaştırabilirsiniz. Böylece bir yaşam alanında oluşan akustik dalgalar, bu eşyalara çarparak geri dönecek ve ses dalgalarının yaşam alanlarının farklı bölgelerine doğru yayılmasını önleyecektir. İç mimaride ses yalıtımı sadece evler için değil aynı zamanda sessiz kalması gereken farklı türden yaşam alanları için de gereklidir. 

Bir ofis veya atölyede de büyük boyutlu iç mimari unsurlarını ses yalıtımı sağlamak için sesin ulaşmasını istemediğiniz noktalarla oda veya bölmeyi ayıran duvarlara yerleştirmeniz mümkündür. Özellikle büyük ve kalabalık şehirlerde dışarıdan gelen sesleri engellemek ve daha huzurlu bir ofis – çalışma alanı elde etmek isterseniz iç mimaride ses yalıtımı ipuçlarını kullanabilirsiniz. 

Bu içeriğimizi okudunuz mu?
Akustik İyileştirme Malzemeleri

Akustik Köpük Paneller
İç mimaride ses yalıtımı için en ideal malzeme, özellikle çeşitli ses stüdyolarında karşımıza çıkan akustik köpük panellerdir. Akustik köpükten üretilmiş bu panellerin kendilerine has küçük piramitlerden oluşan yüzeyleri onların karakteristik bir forma sahip olmalarını sağlamıştır. Yani akustik köpük panellerini gördüğünüz her yerde hemen tanıyabilirsiniz. Eğer iç mekân tasarımı için uygun fırsat varsa, akustik köpük panelleri iç mimaride ses yalıtımı için kullanabilir veya farklı türden köpük panelleri iç mimaride ses yalıtımı sağlamak adına –özellikle de yüksek tavanlı oda ve kısımlarda- kullanmayı tercih edebilirsiniz, seçin sizin.

İç Mimaride Ses Yalıtımı İçin 5 İpucu

Kapı Altı Boşluğuna Elveda
İç mimaride ses yalıtımı konusunda sinsi düşmanlara karşı dikkatli olun; ses bulduğu en ufak boşluktan farklı alanlara yayılmak için fırsat kollayacaktır. Bu durumda tesisat boruları veya kapı altı boşluklar dahi sesin iletimini hızlandırabilir. İç mimaride bunun üstesinden gelmek için detaylara dikkat edin ve özellikle kapı altı boşluklarını minimize edin veya tamamen ortadan kaldırmaya özen gösterin. 

Duvar Kağıdıyla Ses Yalıtımı
İç mimaride duvar kâğıtlarının modası geçti mi? Eğer iç mimari trendlerin takip ediyorsanız ve iç mimaride ses yalıtımı sizler için öncelik vermeniz gereken konuların başında geliyorsa, duvarlar için “kâğıt” opsiyonunu tekrar değerlendirebilirsiniz. Günümüzde farklı renk ve desenlerle iç mimarlıkta yeniden ciddi bir kullanım alanı elde eden duvar kâğıtları artık ses yalıtımı sağlayabiliyor. Böylelikle yapının dış alanına uygun, açık renkli ve ses yalıtımı sağlayan duvar kâğıtlarını tercih edebilir ve böylece hem daha ferah hem de ses yalıtımı sağlanmış yaşam alanlarına kavuşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar