Akustik İyileştirme Malzemeleri

İç mimarlık tasarım sürecinde akustik konularında hangi malzemelerin gerçekten etkili olduğunu biliyor musunuz? Bugün iç mimarlık ve akustik üzerine bir makale hazırladık.

İyi bir akustik performans bir odanın tavanında akustik köpük kullanmanın çok ötesine geçer. Malzemelerin kalitesine, kurulumdaki özene ve iyi projelere bağlıdır.

Gürültü yaşam kalitesini arttırma da çok önemli unsurdur. Bu nedenle talebe göre planlanması önemlidir.

Bu makale, gürültüyü izole eden veya emen malzemelerin özelliklerini ortaya çıkaracaktır. Strafor ve yumurta kartonları gibi yalıtkan olduğu düşünülen malzemelerin sırlarını da çözeceğiz.

Akustik İyileştirme Malzemeleri

Genel olarak akustik malzemeler iki amaca hizmet eder: yalıtım ve soğurma.

Ses izolasyonu, dışarıdan gelen seslerin içeriye, içeride oluşan seslerin dışarıya gitmesini engelleyen bir yapı sistemidir. Daha fazla kütle daha büyük yalıtım demektir. Yani duvarlar ne kadar kalınsa ortam o kadar izole olacaktır. Ancak çok kalın duvarlar ağırlaşır ve bu da binanın yapısını daha pahalı hale getirebilir.

Günümüzde ses yalıtımını desteklemek için sandviç duvar sistemi kullanılmaktadır. Aralarında bir yalıtım malzemesi tabakası bulunan iki duvar katmanı yapılır. Diğer bir seçenek yalıtımı iyileştirmek için alçıpan gibi daha hafif malzemeler kullanmak olabilir.

Akustik İyileştirme MalzemeleriAkustik İyileştirme Malzemeleri



Yalıtım kısmı duvarların içinde olduğundan inşaat öncesinde projede sağlanması gerekmektedir. Hazır bir yapıyı yalıtmak istiyorsanız bir alternatif duvarları arttırmak olacaktır. Ancak bu çözümle iç mekan ortamlarının alanını küçülteceksiniz.

Yalıtım Malzemeleri
Yalıtım malzemeleri titreşimleri emen özelliklere sahiptir. En sık kullanılan malzemeler şunlardır:

Taş Yünü
Taş yünü, volkanik kayaçlardan tedarik edilen minerallerin çok yüksek sıcaklıklarda eritilip elyaf haline getirilmesiyle üretilir. Taş yünü, uygulandığı yapılarda ısı ve ses yalıtımı sağlar. Ayrıca yangına karşı çok dayanıklı ve su iticiliğiyle iyi bir yalıtım malzemesidir.

Akustik İyileştirme Malzemeleri

Cam Yünü
Ergitilmiş camdan elde edilen ısı ve ses izolasyonunda kullanılan, bükülebilir, ateşe dayanıklı cam lifleridir. Sıcağa ve rutubete maruz kalması halinde dahi, boyutlarında bir değişme olmaz. Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz, böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilmez.

Akustik İyileştirme Malzemeleri

Ağır EDPM Ses Bariyeri
Ağır EPDM bariyer ses izolasyonu uygulamalarında kullanılan ses yalıtım malzemesidir. Bu malzemenin diğer malzemelere oranla daha fazla ses kestiği gözlemlenmiştir. Titreşim, darbe ve yapı malzemelerinden kaynaklanan gürültü kalabalığını gidererek mükemmel bir izolasyon sağlar.

Akustik İyileştirme Malzemeleri

Emilim
Ses emilimi, bir ortamın iç akustik kalitesini iyileştirmeyi amaçlar. Bu durumda gürültü kaynağı konumun içindedir.

Ses emilimi, birey için hoş bir konaklama sağlar. Bu özellikle çok sayıda insanın bulunduğu yerlerde önemlidir. Restoranlar, etkinlik salonları, tiyatrolar, sinema gibi tüm bu mekanların hepsi sesi emen unsurlara ihtiyaç duyar.

Emici malzemeler
Emici malzemeler gözenekli ve lifli malzemelerdir. Ses dalgalarının ortama geri yansımasına izin vermeyerek sesi emerler. Bu şekilde ses yoğunluğunu kaybeder.

Köpükler, gözenekli bir malzeme örneğidir. Bu nedenle köpük içeren tüm nesneler gürültüyü emer. Bir ortamda ne kadar çok döşemeli koltuk ve koltuk varsa, akustik performansınız o kadar iyi olur.

Objeler yeterli olmadığında, absorbsiyona yardımcı olan bazı materyaller yerleştirmek mümkündür.

Akustik Paneller
Akustik paneller farklı modellere sahiptir ve hem tavan hem de duvara monte edilebilir. Plaka şeklinde veya Baffle modelinde kullanılabilirler.

Akustik Baffle Örneği
Akustik Baffle Örneği

Akustik Plaka Örnekleri
Akustik Plaka Örnekleri

Mantar
Mantar, kaplama olarak kullanılabilen başka bir gözenekli malzemedir. Akustik konusunda yardımcı olmasının yanı sıra doğal ve geri dönüştürülmüş bir malzemedir. Dokusu, ortamların biyofililiği ile işbirliği yapar.

Akustik İyileştirme Malzemeleri

Akustik Olmayan Malzemeler
Birçok insan akustik malzeme olduğunu iddia etse de bu iki malzeme ortamların akustiğine müdahale etmez: Strafor ve yumurta kartonları.

Strafor öyle görünse de gözenekli değildir. Bu nedenle gürültüyü emmez. Ayrıca strafor aynı zamanda yanıcı bir malzemedir. Bu mimaride kullanımını tehlikeli hale getirir.

Akustik İyileştirme Malzemeleri

Yumurta kutuları genellikle gürültü emmek için duvarlara yerleştirilir. Fakat aynı şekilde gözenekli olmadıkları için akustiğe katkı sağlamazlar.

Bu ürünler yankılanma problemi olan mekânlarda kullanılmalıdır. Duvarların yüzeyine bu ürünleri yapıştırarak veya alçıpan levhaların arkasına (profillerin arasına) koyarak duvar ses yalıtımı sağlamak mümkün değildir. Aynı ürün ses kayıt stüdyosunun duvarlarında kullanılır ise; daha dengeli ve kaliteli ses kaydı yapılabilir.

Akustik İyileştirme Malzemeleri

Akustik konusu bir projenin tasarım aşamasından itibaren düşünülmelidir. Bu şekilde hangi duvarların ses yalıtımı alacağını önceden tahmin edebilir ve yeniden çalışmayı önleyebilirsiniz.

Her durum harici gürültü kaynaklarının ne olduğuna bağlı olacaktır. Bu nedenle mimarın projesinin alanını şahsen bilmesi önemlidir.

Yalıtım çözümlerini gürültü emici çözümlerle karıştırmamaya dikkat edin. Her malzeme farklı bir işlevi yerine getirir.

Doğru malzemeleri kullanarak insanlara rahatlık sağlarsınız. Bu şekilde ofis performansını artırabilir, bir restorana daha fazla müşteri çekebilir ve hatta geceleri daha iyi uyumanızı sağlayabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar