İç Mimaride Eklektik Konsept Nedir?

Bugüne kadar klasik, modern, çağdaş, minimalist, kübist vb. birçok iç mekan konsepti duymuşsunuzdur. Ancak bugün pek o kadar adı bilinmeyen bir iç mimari konsept, dekorasyon stilinden bahsedeceğiz: Eklektik konsept yani eklektisizm akımı. Peki eklektik konsepti nedir? Eklektisizm'in iç mimarlık üzerinde etkisi nelerdir? Gelin bunlardan bahsedelim.

Yüzyıl ortası modern stil, minimalist stil ve çiftlik evi stilinin birleşimi sonucunda ortaya çıkan bu konsepte Eklektik tarz diyoruz. Yani kısacası tek bir stile, tek bir çizgiye sığmayacak iç mekanları tanımlayan bir kategori diyebiliriz. Ülkemizde çok yaygın ve fazla duyulmayan bir konsept olsa da yer yer tercih edilebiliyor.

İç Mimaride Eklektik Konsept Nedir?
Görsel Kaynağı

Eklektik Tarzın Tarihi
Eklektisizm kelimesi, kabaca "en iyiyi seçmek" anlamına gelen Yunanca eklektikos kelimesinden türemiş. Tarihe baktığımızda, bu terim aslında daha çok felsefede yer bulmuş. Bu kavram 19. yüzyılın sonlarında mimariye geçmiş. Dönemin mimarları, Neoklasizm, Gotik veya Bizans gibi tek bir mimari harekete bağlı kalmak yerine, yepyeni bir görünüm yaratmak için çeşitli tarzlardan öğeler seçmişler. Sonuç olarak bu tasarım felsefesi dekor dünyasına da taşınmış.

Eklektik Tarzın Özellikleri
Eklektik stil söz konusu olduğunda, genel görünümün herhangi bir başka kategoriye uymaması dışında pek çok katı kural bulunmadığına dikkat etmek önemlidir. Bununla birlikte, eklektik dekorda düzenli olarak ortaya çıkan bazı özellikler var.
  1. Karışık desenler ve dokular.
    Eklektik dekor homojen değildir. Desenleri, dokuları veya her ikisini karıştırarak risk alınma sonucu elde edilebilir.

  2. Eski ve yeninin birleşimi.
    Eklektik bir odada, bir Fransız çizgili kanepe, sert plastik bir cam sehpa ile eşleştirilebilir ve bundan kimse rahatsız olmaz. Bu iç mekânların güzel görünmesini sağlayan bir kontrasttır.

  3. Küresel etkilerin birleşimi.
    Farklı kültürlerin çizgilerini bu konsept aracılığı ile birleştirmek mümkün. Çin kültüründen mobilyalar, ürünler başka kıtadan ürünler ile kombin edilebilir. Bu noktada tek dikkat edilmesi gereken unsur; renklerin uyumu ve iç mimari projenin doğru okunmasıdır.

  4. Galeri duvarları.
    Eklektik tarz, aslında bir mobilya kolajıdır. Pop Art'tan Empresyonizme kadar sanatsal hareketlerle bu konsept duvarlara taşınır.

İç Mimaride Eklektik Konsept Nedir?
Görsel Kaynağı

Eklektik Tarz Dekorasyon İpuçları
Eklektik tarzın birbirlerinden kopuk ve biraz kaotik olması gerektiği gibi görünse de, başarılı bir dekor şeması aslında her tasarım kararının çok kasıtlı olmasıyla birleşik hissetmelidir. Eklektik dekorasyonda, dokuların, desenlerin ve stillerin bir karışımı korunduğu sürece, çok yönlü değerlendirilebilir.
  1. Bir renk paleti seçin.
    Bir renk şeması seçerek ve ona bağlı kalarak kolayca bir birlik duygusu yaratabilirsiniz. Odayı sabitlemek için bir renk seçin, ardından vurgularla destekleyin.

  2. Cesur mobilyalar ile nötr duvarları dengeleyin.
    Odanızın biraz fazla kaotik olmasını önlemek adına, herhangi bir çılgınlığı mobilyayla dengelemek için nötr duvarları tercih edin. Alternatif olarak, desenli duvar kağıtları kullanın ve mobilyalarınızı biraz daha nötr tutun.

  3. Odayı aşırı doldurmayın.
    Unutmayın, desenler veya dokulardan korkuyorsanız, göz önünde çok fazla eşya olacaktır. Eklektik bir görünüm elde etmek için fazladan mobilya, sanat veya tasarım nesneleri yığmaya gerek yoktur.

İç Mimaride Eklektik Konsept Nedir?
Görsel Kaynağı

İç mimari konseptler üzerine tüm içeriklerimizi okudunuz ve bunlara rağmen hala evinizin iç mimari konseptine karar vermekte zorlanıyorsanız bizimle iletişime geçip, ücretsiz iç mimari destek talep edebilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar