Kimler İç Mimar Olabilir?

Öğrencilerimizin ve öğrenci adaylarımızın sorularını cevaplamaktan büyük keyif duyuyoruz. Bugün bizlere en çok gelen soruların arasında, "çizim yeteneğim yok, iç mimar olabilir miyim?", "iç mimar olmak için gereken özellikler nelerdir?", "İç mimarlık için gerekenler nelerdir?" gibi sorular var. Biz de ekip olarak bu sorulara cevap niteliğinde bir içerik oluşturmak istedik.

Kimler iç mimar olabilir

Kimler iç mimar olabilir?
Öncelikle iç mimarlık bölümü bahsedildiği kadar korkunç bir bölüm değil. Tam tersine renklerle iç içe olduğunuz, eğlenceli ve gerçekten keyif alabileceğiniz bir bölüm. Her bölümün zorluğu olduğu gibi, iç mimarlık bölümünün de zorlukları elbette olmakta.

Her bölümde olduğu gibi iç mimarlık bölümünde de esas olan şey çok çalışmak. Buna ek olarak, geliştirilmeye açık 3 boyutlu düşünce yeteneğine sahip olmanız gerekiyor. Hayal gücünüzü zorlamalı, beyin fırtınası yapmaya açık olmalısınız. Bölümden mezun olduktan sonra iç mimari problemlere anında çözüm üretebilir, malzemeyi iyi tanıyan, uygulama konularına hakim birer iç mimar olmanız gerekiyor. Uygulama konusunda zayıf kalmamak için, şantiye stajlarınızı eksiksiz olarak yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Çizim yeteneği olmayan iç mimar olabilir mi?
"Çöp adam bile çizemiyorum" bu bölümü okuyabilir miyim? Bunu çok duyuyoruz biz. 😅 Yani hep diyoruz imkansız diye bir şey yok. Ancak; yetenek sınavı isteyen üniversiteler, sınavda adaylardan çizim istediği için bu formatla öğrenci alan üniversitelere girme şansınız düşük olur. Üst düzey yeteneğiniz olmasa da, sketch yani karalama yeteneğinizin standardın bir tık üstünde olması gerekiyor. Yetenek sınavıyla girmemiş olsanız da bölümde serbest el çizimi gibi dersler göreceksiniz. Yani dolayısıyla "çöp adam bile çizemiyorum" diyen öğrencimiz elbette burada zorlanacaktır realistik olmak gerekirse.

Sitemizin kurucularından iç mimar Tolga Aşk, öğrencilik dönemiyle alakalı şunları söylüyor:

Yetenek şüphesiz ki, gerek spor, gerek müzik, gerek meslek hayatı gibi konularda sizi bir adım öne çıkarıyor. Ancak yetenek tabii ki tek başına yeterli değil. Size verilen yeteneği, devamlı çalışarak beslemeli ve bilginiz ile desteklemelisiniz. Mesela benim bölümümde, kara-kalem çizim yeteneği gerçekten üst düzey olan 4-5 arkadaşım vardı ancak, projesini güzel anlatan, iç mekanın ince detaylarına önem veren yani projeyi doğru okuyabilen diğer arkadaşlarımın, çeşitli jürilerde onlardan daha yüksek not aldıkları oluyordu. Zaten belirli bir dönemden sonra bilgisayarda çizim yapmaya geçtik ve el çizimine güvenmeyen arkadaşlarım, kendilerini çizim programları konusunda geliştirdiler. Yani el çizimi yeteneği üst düzey olmadan da bölümden başarıyla mezun olan bir sürü arkadaşım var ve şu an sektörde iş yapmaya devam ediyorlar. Artık sektörde el çizimiyle çalışan pek fazla kimse yok zaten. Şantiyelerde bir detay anlatırken, duvarı karalıyoruz o kadar. 😊 Okurken bir yandan, bilgisayar destekli çizim programları konusunda kendinizi mutlaka geliştirmelisiniz.

Aklınızda bu bölümü okumakla ilgili başka sorular varsa, benzer soruları İç mimarlık bölümü okunur mu? isimli makalemizde cevaplamıştık. Ayrıca öğrencilerimiz, soruları için bize daima bu link üzerinden ulaşabilirler.

Yorum Gönder

0 Yorumlar