İç Mimarlık Okunur Mu?

Buı soruyu öğrencilerimizden sıkça duymaya başladık. Özellikle geçtiğimiz yıllarda bu sorular giderek artmaya başladı. Bizler de direkt olarak bu yazıyı yazma gereği hissettik. İç mimarlık bölümü okunur mu? İç mimarlık bölümünde gelecek var mı? Gibi gelen birçok sorunun cevaplarını bu yazımızda sizlere sunacağız. Yine aklınıza takılan soruları iletişim bölümünden ya da yorum bölümünden bizlere sormaktan çekinmeyiniz.

Mail adresimize ve sosyal medya hesaplarımıza, iç mimarlık bölümü okumak isteyen öğrencilerimiz tarafından yoğun şekilde sorular geliyor. Bu soruların çoğu hangi üniversitede iç mimarlık okumalıyım gibi sorulardan çok; iç mimarlık bölümü okumalı mıyım? şeklinde oluyor. Tüm bu soruların cevaplarını etraflıca verelim istedik.

Bizlere İç Mimarlık Bölümü Hakkında En Çok Sorulan Sorular

İç Mimarlık Okunur Mu?
Bir öğrenci jüride proje sunumu yaparken

Mimarlık mı? İç Mimarlık mı?
Bu soru en çok duyduğumuz sorulardan bir tanesi. Hangi bölümü okumalıyım diye birçok soru geliyor. Öncelikle mimarinin bir bütün olduğunu hiçbir zaman unutmayalım. Bugün mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı bir bütündür. Sorunun cevabına gelecek olursak, bu tamamen sizin hayalleriniz ve yetenekleriniz ile ilgili. Kimi bina tasarlamayı severken, kimi ince detaylar ile uğraşmaktan keyif alır. Yani bu soruyu sadece siz cevaplayabilirsiniz. 

İç mimarlık bölümü masraflı mı?
Bu da bizlere oldukça fazla sorulan bir soru. Evet; iç mimarlık bölümü, standart bir bölüme göre biraz daha masraflıdır. İlk yıl boyalar, kalemler, rapidolar, maket kartonları derken yaptığınız harcamalar, bu hep böyle mi devam edecek diye sormaya itiyor. İlerleyen yıllarda bu masrafların çoğu ozalite gidiyor. İlk yıldan bir ozalit ile ahbap olmanızı tavsiye ederiz. 😂 Bölümü bırakıp ozalitçi olma fikri de aklınıza sık sık gelecek! 😂 Şunu da belirmekte fayda var: Masraflar hemen hemen çoğu bölümde tahminen aynı olsa da, okuduğunuz-okuyacağınız okula göre de değişkenlik gösterebilir. Basit bir örnek ile, bir bölümde toplam masraf yapacağınız 5 kategori var ise diğer bir okulda bu 6 kategori olabilir.

İç mimarlıkta gelecek var mı?
Açıkçası bu soruya birazcık kızıyoruz. Bu bizim elimizde! Kendimizi geliştirerek, hayal gücümüzü zorlayarak her zaman kaliteli işler başarmalıyız. Mesleğimizin sağlıklı bir geleceği olmasını istiyorsak, sıkıca çalışmalı, başarıya giden yollar için kafa yormalıyız. Biz bu konularla ilgili, İç Mimarlık Dünyası ekibi olarak, İç mimarlar Odası tarafından çalışmalar görmek istiyoruz.

Meslek ile ilgili gidişat nasıl görünüyor?
Bizler daima objektif olduk ve sorularınızı dürüst bir şekilde cevapladık. 2018 yılından bu yana iç mimarlık sektöründe gidişatın muhteşem olduğunu söylemek hayalperestlik olur. Mesleğimiz zorlu bir dönemden geçiyor. Haliyle öğrencilerimiz gelecekleri için bu bölümü seçmeli mi diye düşünmekteler. Biz mimarlığı bir sanat olarak gördüğümüz için para kazanmayı daima ikinci planda görüyoruz. Sadece parası için mimar olacaksanız, sizleri belki de mezun olduktan sonra daha kolay para kazanabileceğiniz başka bölümler bekliyor. Elbette bir mimar hayatını idame ettirmek adına güzel paralar kazanmalı. Bu konuda hemfikiriz. Ancak içinde bulunduğumuz dönemi baz alırsak, sizlere "evet bu bölümü okuyun, inanılmaz paralar kazanacaksınız" dememiz oldukça yanlış olur. Açıkçası biz para kazanmayı, mimarlıkta temel unsur olmamalı diye düşünüyoruz.

Yani özet olarak, İç Mimarlık bölümü okunur mu?
Tüm bunlara rağmen renkli bir hayat seviyor, sıradanlaşmaya, monotonlaşmaya karşı çıkıyorsanız, mimarlık bölümleri sizin için biçilmiş kaftan. Özellikle iç mimarlık bölümünde renkli ve eğlenceli bir öğrenim hayatı sizleri bekliyor olacak. İç mimarlık eğitimi veren üniversiteler ile alakalı 2020 taban puanlarını paylaşmıştık. İlgili yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

Bu cevaplar İç Mimarlık Dünyası ekibinin iç mimarları tarafından, tecrübe ve gözlemler doğrultusunda yazılmıştır. Herhangi bir kurumsal resmiyeti yoktur ve öğrencilerimize rehber olması sebebiyle yazılmıştır. Zaman ayırdığınız için teşekkür eder, başarılarla dolu bir hayat dileriz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar