İç Mimarların Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanağı

Bir iç mimar, en basit tanımıyla müşterisinden aldığı iş karşılığında ev, iş yeri ve eklentileri ile çevre dizaynı gibi alanlarda tasarım, proje ve dizayn çalışmaları yapan kişidir. Mesleğinin icrası sırasında, müşteri ile etkileşime geçerek müşterinin istek ve ihtiyaçlarını belirler, İç Mimarların Çalışma Alanlarında yapılması gereken değişiklikleri belirler, mekanda kullanılması gereken eşyaları belirler ve/veya tasarlar, projenin tasarısını ve krokisini hazırlar, işin işçilik maliyeti, ürün bedelleri gibi harcama kısımlarında fiyat araştırması yaparak fizibilite çalışmasını gerçekleştirir, hazırda kullanılan bir eşya yoksa müşterisi ile iletişime geçerek mekanda kullanılacak veya konulacak eşyaların tespitini sağlar, yapmış olduğu proje kapsamında boyama, eşya yerleştirmesi gibi son rötuşları yaparak müşterisinin beğenisine sunar.

İç Mimarların Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanağı

Bir iç mimar eğitim gördüğü üniversiteden mezun olmasının ardından iş hayatına atıldığı taktirde bilmelidir ki, iş hayatının tasarım aşamasında bürosunda, bilgisayar ve tasarım planları üzerinde çalışmakta, tasarımın uygulanması sırasında şantiye veya yapı alanında, yine tasarımın uygulanması aşamasında denetim için yine şantiye veya yapı alanlarında, tasarımda kullanılacak malzemelerin yapımı, seçimi sırasında ise atölye, fabrika gibi üretim yerlerinde bulunmak zorunda kalacaktır. İş imkanı olarak özel sektörde çalışabildikleri gibi, diplomalarını kullanarak hemen mezun olduktan sonra kendilerine ait iş yerini de açabilmektedirler. İnşaat sektörü ile birlikte gelişmekte olan iç mimari, ülkemizde sürekli olarak yenilenmekte, gelişmekte ve her iç mimar ya da iç mimar adayına yeni iş imkanları sunmaya devam etmektedir.

Üniversite eğitimleri sırasında burs veya KYK Kredisi kullanabilirler, ayrıca staj sırasında, çalıştığı şirket veya iş yerinden de ücret alabilirler.

Bir İç Mimarın İş Bulma İmkanları; mezun olduktan sonra, özel sektörde yeni başlamış olsalar dahi gününün asgari ücretinin yaklaşık 4 katı gibi bir ücretle işe başlamaktadırlar. Çalışmakta olduğu işyerinin iş hacmine, işyeri ücret sistemine, iç mimarın tecrübe ve becerisine göre bu ücretler elbette artıp azalmaktadır. Kendi iş yerinizi açtığınız taktirde ise, serbest piyasa ekonomisi ve müşteri memnuniyeti de göz önüne alındığında çok daha yüksek meblağlar karşılığında işler yapabilmektedirler.

Bunu okudunuz mu?
İç Mimar Maaşları Hangi Aralıkta Değişiyor?

Çalışmakta oldukları iş yeri veya kuruma göre hiyerarşik düzende yükselebilir. Akademik hayatı seçerek profesör unvanına kadar yükselebilir ve üniversitelerde eğitmen, akademisyen, öğretmen veya öğretim görevlisi olarak görev yapabilirler. Alanlarında düzenlenen seminer, eğitim programlarına katılarak ve proje yarışmalarında kendilerini göstererek de önemli aşamalar kaydederek kazançlarını artırabilmektedirler.

Yorum Gönder

0 Yorumlar