İç Mimar Maaşları Hangi Aralıkta Değişiyor?

İç mimar maaşları, günümüzde özellikle üniversite bölümü olarak iç mimarlık tercih edecek gençler için en çok merak edilen konuların başında geliyor. Buna karşın, kendini yetiştirmiş bir iç mimar ne kadar maaş alır sorusu, cevaplaması oldukça güç ve cevaplanması zor olan konuların başında geliyor. Çünkü iç mimar maaşları, tıpkı iç mimarlık bölümü taban puanları gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösteren bir konu. Özel sektörde, kamuda, çalıştığınız iç mimarlık ofisinin içinde bulunduğu durum ve diğer değişkenlere göre, iç mimar maaşları değişebiliyor. Yine de –tam bir rakam vermeden- “iç mimar maaşları hangi aralıkta değişiyor?” sorusunu cevaplamak mümkün.

İç Mimar Maaşları Hangi Aralıkta Değişiyor

İç Mimar Maaşları Neye Göre Değişiyor?
İç mimarlık, özellikle inşaat sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden birisi olması ile talep gören mesleklerden birisi oldu. Günümüzde, gerek devlet ve gerekse vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını değerlendirdiğimizde iç mimarlığın talep gören bir meslek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz. İç mimar maaşları ise, kamu veya özel sektöre bağlı olarak aynı zamanda kişisel becerileriniz, yabancı dil düzeyiniz, tasarım beceriniz, yaratıcılığınız ve tasarım referanslarınız gibi pek çok farklı etmenden etkilenen bir konu. Günümüzde –özellikle büyük inşaat firmalarının- da burssuz vakıf üniversitelerinden mezun olan iç mimarlar yerine daha çok popüler devlet üniversitelerinin iç mimarlık bölümlerinden mezun olanları tercih ettikleri bilinen bir gerçek. Bununla beraber elbette deneyimli bir iç mimar ile yeni mezun iç mimar maaşları arasında da belirgin bir fark olduğunu söylemek mümkün. 

İç mimar maaşları; sektördeki deneyiminiz, yabancı diliniz, mezun olduğunuz üniversite, tasarım referanslarınız, yaratıcılığınız, portfolyonuz ile doğrudan ilişkili. Bununla beraber, iç mimar maaşları aynı zamanda kamu, özel sektör, inşaat firması veya tasarım – mimarlık ofisi gibi farklı çalışma alanlarında da farklılık gösterebiliyor. Özetle, iç mimar maaşları pek ok farklı etmenden etkileniyor ve bu nedenle kesin bir rakam vermek oldukça güç. 

İç Mimar Maaşları Ne Kadar?
İç mimar maaşları ile ilgili kesin bir rakam verilemiyor olmasına karşın, ortalama bir rakam verebilmek mümkün. İç mimar maaşları özellikle inşaat sektörünün ülkemiz için önemli bir hale gelmesi ile birlikte artmıştır. Bununla beraber, ülkemizdeki genç nüfus ve artan iç mimarlık bölümü kontenjanları, iç mimar maaşları üzerinde negatif etki de gösterebiliyor. Özel sektör iç mimar maaşları 3.500 TL – 7.500 TL arasında değişiyor. Kamuda çalışanlar için ise bu rakam 4000 TL bandında seyrediyor. Kamuda, iç mimarlık ile ilgili alım yapıldığını da buradan tekrar etmekte fayda var. 

İç mimarlık ve iç mimarlar ile ilgili toplumda pek çok farklı yanlış algı vardır. İç mimar maaşları rakamının yüksek olduğunu düşünmek, iç mimarlık ile ilgili yanlış ve yaygın kanılardan birisidir. Tıpkı mimarlar ve iç mimarlar arasında mesleki bir rekabetin var olduğu gibi iç mimar maaşları ile ilgili pek çok yanlış düşünce, toplum arasında yaygındır. Buna karşın iç mimar maaşları rakamını etkileyen pek çok farklı etmen olduğunu söylemek mümkün. Yukarıda maaşları etkileyen pek çok unsur olduğunu ve çoğu zaman bu rakamın sizin kişisel beceri ve yetenekleriniz ile ilgili olduğundan söz ettik. 

İç Mimar Maaşları Hangi Aralıkta Değişiyor?

Yurt Dışı İç Mimar Maaşları Ne Kadar?
İç mimarlık günümüzde sadece ilkemiz için değil aynı zamanda diğer ülkeler için de oldukça önemli meslekler arasında geliyor. Yine ülkemizdeki eğitim olanaklarının artması, yurt dışı iç mimarlık eğitimi seçeneğini de cazip bir hale getiriyor. Belki de bu yüzden sizler için, 2021 Yılı yurt dışı iç mimarlık maaşlarını değerlendirmeyi uygun gördük. 

İç mimar maaşları, özellikle tasarım ve mimari gibi konuların önem kazandığı ABD gibi ülkelerde yılda 84.000 – 96.000 Dolar arasında değişiyor. Yani ABD’de görev yapmakta olan bir iç mimarın ayda ortalama 7000 – 8000 Dolar maaş aldığını söylemek mümkün. Bununla beraber, özellikle genç nüfus eksikliğinden dolayı Avrupa Birliği Ülkeleri gibi ülkelerde bu rakam daha da yüksek seyredebiliyor. Elbette Avrupa’daki iç mimar maaşları özellikle bu alana gösterilen taleple de doğru orantılı. Ülkemizde, yurt dışındaki önemli ve başarılı üniversitelerin iç mimarlık bölümlerinden mezun  olanların daha yüksek maaşlarla karşı karşıya oldukları da biliniyor. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar