İç Mimarlık Taban Puanları

İç mimarlık özellikle günümüzde gençler tarafından sıkça tercih edilen üniversite bölümlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. İç mimarlık bölümünün ülkemizdeki tarihsel gelişimi değerlendirildiğinde, özellikle 2000’li yıllardan sonra daha çok ilgi çeken bir meslek haline geldi. Özellikle yeni neslin, tasarım odaklı bir meslek olduğu ve iş imkânlarını geniş olması nedeniyle tercih ettikleri iç mimarlık bölümü hangi puan türü ile öğrenci alıyor? İç mimarlık taban puanları hangi aralıkta değişiyor? Özellikle üniversite tercihi yapacak olanlar için tüm bu soruları yanıtlamaya çalıştık.

İç Mimarlık Taban Puanları

Popüler Üniversitelerin İç Mimarlık Taban Puanları
İç mimarlık bölümü taban puanları, üniversiteden üniversiteye ve özellikle de devlet üniversitesi – vakıf üniversitesi noktasında değişiklik gösteriyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, vakıf üniversiteleri çok daha düşük iç mimarlık taban puanları sunuyorlar. Buna karşın, özellikle iç mimarlık denildiğinde akıllara ilk gelen Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi gibi her iç mimarlık öğrencisi adayının hayallerini süsleyen üniversiteler ise, çok daha yüksek iç mimarlık taban puanları sunuyorlar.

İç mimarlık eğitimi veren devlet üniversiteleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi – Mimar Sinan Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ilk sırada geliyorlar. Bu üniversitelerden özellikle “iç mimarlık” denildiğinde akla ilk gelen üniversitelerden Mimar Sinan Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerde iç mimarlık eğitimi almak için sayısal türünde 400’ün üzerinde bir taban puan almanız gerekiyor. İstanbul Teknik Üniversitesi bu yıl 60 iç mimarlık öğrencisi kabul ediyor ve 435 sayısal puan ile öğrenci kabul ediyor. Yine Mimar Sinan Üniversitesi ise, 416 sayısal puan alan 60 adet öğrenciye kapılarını açıyor. İç mimarlık eğitimi veren üniversitelerden İstanbul Üniversitesi veya Marmara Üniversitesi gibi bölümlere girmek için ise 400 sayısal puanın altında, ancak yüksek puan almanız gerekli olabiliyor. 

İç mimarlık eğitimi veren bazı vakıf üniversitelerinde ise burslu iç mimarlık taban puanları zaman zaman devlet üniversiteleri ile rekabet edecek kadar yüksek olabiliyor. Bunlardan İstanbul Bilgi Üniversitesi, 400 puanın üzerinde sayısal puan türü ile burslu olarak 6 öğrenci, 397 sayısal taban puanı ile 34 adet öğrenciye kapılarını açarken, MEF Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi ile benzer burslu – burssuz öğrenci sayısına sahip. Devlet ve vakıf üniversitelerindeki iç mimarlık taban puanları ve öğrenci kontenjanları değerlendirildiğinde, gerek burslu gerek burssuz iç mimarlık eğitimi düşünüldüğünde kontenjanların 30 – 45 öğrenci arasında değiştiğini söylemek mümkün. 

İç Mimarlık Taban Puanları Hesaplaması
İç mimarlık taban puanları, her yıl LYS Sınavına giren öğrencilerin sayısı ve çeşitli fakülte ve bölümlere göre değişiyor. Bu da özellikle geçen senenin iç mimarlık taban puanları ile ilgili hesaplama yapan pek çok öğrenci adayının yanlış hesaplamalar yapmasına neden olabiliyor. İç mimarlık taban puanları hesaplamasını etkileyen en önemli faktörlerden birisi, her yıl LYS sınavına giren öğrenci sayısı. Bu sayı artış eğilimine girdiğinde gerek devlet gerekse vakıf üniversitelerindeki iç mimarlık taban puanları artış eğilimi gösterebiliyorlar. İç mimarlık taban puanları hesaplamasını etkileyen bir diğer faktör ise, fakülte ve bölümü tercih eden öğrenci sayısı. Türkiye’nin genç nüfusu ve iç mimarlık bölümünün ilgi gösterilen bir bölüm olması, taban puanların sürekli artacağı fikrini verebilir; ancak buna karşın özellikle yurt dışı eğitim olanakları gibi seçenekler, bu tabloyu biraz olsun dengeliyor. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da paralı olarak iç mimarlık eğitimi veren vakıf üniversitelerin burslu ve burssuz eğitim veren kısımlarına ek olarak aynı zamanda devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler arasında bir iç mimarlık taban puan farkı olduğunu söylemek mümkün.

Yorum Gönder

0 Yorumlar