2021 Yılı İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Taban Puanı Karşılaştırması

İç mimarlık günümüzde üniversite tercihi yapmak isteyen öğrenci adayları için oldukça önemli ve popüler üniversite bölümlerinin başında geliyor. Her ne kadar bu popülerlik kimi zaman iç mimarlık taban puanları hesaplamasını etkilese ve her yıl yükselmesine neden olsa da, farklı üniversite bölümlerinin açılması, ideal mesleği iç mimarlık olan öğrenci adaylarının farklı üniversite bölümlerini de tercih etmesine de neden olabiliyor. Çevre tasarımı, günümüzde iç mimarlık bölümü ile benzer akademik programlardan bir tanesi. Eğer, devlet ve vakıf üniversitelerindeki iç mimarlık taban puanları sizler için fazla yüksekse, çevre tasarımı bölümünü de tercih edebilirsiniz. 2021 Yılı iç mimarlık ve çevre tasarımı taban puan karşılaştırması yaparken aynı zamanda bu iki akademik programın tanımlarına ve farklarına da olabildiğince değinmeye çalışacağız.

2021 Yılı İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Taban Puanı Karşılaştırması

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Nedir?
İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü, iç mimarlık bölümüne alternatif olarak açılmış olan üniversite bölümlerinden bir tanesidir. İç mimarlar, genellikle tasarlanmış ve yapısı bitmiş yaşam alanlarının iç kısımları, iç tasarımları gibi detaylarla ilgilenir, tasarım problemlerine yaratıcı çözüm bulur ve bunları uygularlar. Buna karşılık, iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü mezunları sadece yapıların iç mekân tasarım çözümleri ile ilgilenmezler; peyzaj mimarlığına benzer bir şekilde bölüm mezunları aynı zamanda bahçe, havuz ve benzeri dış mimarideki tasarımları şekillendirmek ve tasarım problemlerini çözmek ile yükümlüdürler. İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü mezunları, üniversitelerin mimarlık ve mühendislik fakülteleri tarafından öğrenci kontenjanından faydalanarak bu bölümlerde okumaya hak kazanırlar. 

İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü, iç mimarlardan farklı olarak, bir yapıda meydana gelen her türden yapısal – tasarımsal çözümü sunmak için eğitim görürler. 4 Yıllık örgün eğitim alan iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü öğrencileri, iç mimarlık bölümündeki öğrencilerden daha fazla oranda uyulamaya yönelik ders alırlar ve başarı ile bölüm derslerini geçtiklerinde “iç mimar ve çevre tasarımcısı” ünvanı ile gerek özel sektörde gerekse kamu sektöründe çalışmaya hak kazanırlar. 

İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Mezunları Kamuda Çalışabilirler Mi?
İç mimarlık ve çevre tasarımı
mezunları, tıpkı iç mimarlar gibi KPSS Sınavına girerek iç mimar ve çevre tasarımcısı ünvanı ile kamu sektöründe de çalışabilirler. Buna karşın özellikle kamu sektöründe gerek iç mimarlık gerekse iç mimarlık ve çevre tasarımı mezunları için kadro açılması durumuna sıklıkla rastlanmaz. İç mimarlık ve çevre tasarımı mezunları genellikle özel sektörde faaliyet göstermekte olan farklı türden firmalar bünyesinde çalışırlar ve firmalar için gerek iç gerekse dış mekân tasarım problemleri için çözüm üretirler. 

2021 Yılı İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Taban Puanı Karşılaştırması

2021 Yılı İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Taban Puan Karşılaştırması
İlk olarak iç mimarlık bölümlerinden farklı olarak, iç mimarlık ve iç mimarlık – çevre tasarımı bölümlerinin farklı türden puanlarla öğrenci aldıklarını belirtmek isteriz. İç mimarlık bölümü, sayısal LYS sınavı ile öğrenci kabul ederken, iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü eşit ağırlık (EA) puanı ile öğrenci kabul etmektedir. Tüm bunlara ek olarak iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümünün günümüzde sadece belli başlı vakıf üniversiteleri tarafından öğrenci alınmaya başlanan bir akademik program olduğunu da belirtmekte fayda var. Özyeğin, TOBB, Kadir Has Üniversitesi gibi üniversitelerin 2021 Yılı iç mimarlık ve çevre tasarımı taban puanları EA puan türüne göre 436 ilâ 360 – 375 arasında değişiyor. Ancak özellikle yeni açılmış ve iç mimarlık ve çevre tasarımı eğitimi veren vakıf üniversitelerinde taban puanların çok daha düşük olduğunu söylemek mümkün. Bunun en önemli nedeni ise, iç mimarlık bölümünün aksine iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümünün yeni bir bölüm olması. 

İç mimarlık ve iç mimarlık – çevre tasarımı puan türlerini karşılaştırdığımızda, iç mimarlık bölümünün sayısal puan türü ile öğrenci aldığını söylememiz mümkün. Bununla beraber iç mimarlık ve çevre tasarımı ise EA puan türü ile öğrencilerine kapısını açıyor. Bu açıdan iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümüne girmenin, iç mimarlık bölümüne girmekten nispeten daha kolay ve daha rahat olduğunu söylemek mümkün. Vakıf üniversitelerindeki iç mimarlık taban puanları ve iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinin ortak özellikleri de var; her iki puan türünde de burslu eğitim taban puanlarının yüksek olduğunu söylemek mümkün. Benzer şekilde, burssuz iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü taban puanının düşük olduğunu da tekrar belirtmekte fayda var. Yine iç mimarlık ve iç mimarlık – çevre tasarımı puanlarının devlet üniversitelerinde nispeten daha yüksek olduğunu söylemek mümkün.

Yorum Gönder

0 Yorumlar