Marküteri Nedir?

Bugün sizlerle Türk el sanatları açısından da önemli yere sahip olan Marküteri konusunun tarihini ve temel konu başlıklarını ele alacağız. Marküteri nedir? Marküteri hangi alanlarda kullanılır? Marküteri tarihçesi gibi tüm Marküteri sanatı başlıklarını inceleyeceğiz.

Marküteri Nedir?

Marküterinin tanımı; işçiliğin ön plana çıktığı bir oyma sanatıdır. Marküteri sanatı ilk kez Mısır’da Kleopatra döneminde uygulanmıştır. O dönemlerde kraliçeye kaliteli iş teslim edip, tabiri caizse gözüne girmek için yarışa giren ustaların öncü olduğu bir sanat dalıdır. 

Zarafet, şıklık ve tarz ikonu temasıyla işlenen marküteri tasarımlar, 20.yüzyıla doğru popülerliğini kaybetmeye başladı. Bizim tarihimizde de sadece Fatih Sultan Mehmet zamanında yer buldu. O dönemlerde insanlığın teknoloji açısından zayıf olması da marküteri tasarımının zamanla tarihten silinmesine doğru yol aldı. O dönemlerde, bir çalışma üzerinde aynı desenin tutturulması teknolojik açıdan pek mümkün değildi ve bu yüzden ikincisinin tekrarı oldukça zordu. 

Marküteri Nedir?

Günümüzde iste marküteri lazer bıçaklı makinalar tarafından ele alınıyor. Motif, desen, bölgesel ve yöresel çizgiler marküteride yeni akımın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Günümüzde çoğu kurumsal mobilya firması marküteri tasarımlı mobilyalar çıkarmaya devam ediyor. 

Günümüzde marküteri sanatının sadece parkede uygulandığı sanılmaktadır. Ancak bu algı yanlıştır çünkü mobilyanın her noktasında marküteri tasarımının izlerini görebilmek mümkün. Parkede, zemin masif ağaç yardımı ile yapıldığı için oldukça uzun ömürlüdür. Günümüzde hala saray, başkanlık konutu gibi mekanlarda marküteri parke çalışmaları görebilmek mümkündür. Buna ek olarak zaman zaman ıslak hacimlerde, yemek odası takımlarında, yatak odası takımlarında ve çeşitli dekoratif objeler üzerinde hala marküteri izleri görebilmek mümkün. Hala el işçiliğini kullanan ustalar olsa da günümüzde teknolojinin de gelişmesi sonucu artık bu işleri genel olarak makinalar yapıyor. 

Alışılagelmişten farklı, özgünlük ve şık tasarım isteyenler marküteri sanatı ögelerinden yardım alabilirler. Marküteri işleminin maliyeti elbette standart maliyetlerinden üzerindedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar