İç Mimarlıkta Ergonomi

Bugünkü yazımızda iç mimarlıkta ergonomi konusunu ele alacağız. İyi bir iç mimar, tasarım ve ergonomi arasındaki bağlantıyı anlayabilmelidir. İç mimarlıkta ergonomi, doğru kullanıldığında kullanıcı dostu ve geliştirilmeye açık bir unsur haline gelmekte. Ergonomi, tasarımsal yönlerle ele alındığında verimlilik açısından iç mekanın tüm çözümlerine cevap verir.

İç Mimarlıkta Ergonomi

Ergonomik tasarım, tam konfor sağlarken, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayan bir alan yaratmaya odaklanmaktır. Günümüzde insan formları ve genetiği birbirinden farklı olabiliyor. Ufak bir örnekle bir taraf kısa olurken diğer taraf uzun boylu olabilmekte. İşte tam bu noktada ergonomik tasarım devreye giriyor ve her kullanıcıyı barındıran projeler ortaya çıkıyor. İç mimarlıkta ergonomi, her kullanıcıya hitap etmeli ve ileriye dönük olmalıdır.

Şimdi birkaç basit başlıkta, iç mimarlıkta ergonomi örnekleri verelim. Kısa boylu kadınlar büyük bir koltukta oturmakta zorlanabilir; çünkü ayakları tam olarak yere değmez. Bununla birlikte ortalama 1.80 üstü bir erkek de daha küçük bir koltukta rahatsızlık duyabilir. İşte bu durumda iki tarafında ihtiyaçlarına cevap veren çözümler üretilmesi gerekmekte. Yeni bir üretim yapılıyorsa, iç mekandaki tüm mobilyalar, verimliliği ve konforu artırmak için kullanıcıya özel olarak boyutlandırılmalıdır.

Bugün bir iç mekan planlarken, ergonomik tasarım en önemli unsur. Ergonomik bir iç mimari tasarım oluşturmanın ilk adımı, ihtiyaçlarınızı karşılayacak yeterli alana sahip olduğunuzdan emin olmaktır. Çevresel psikoloji unsuru da iç mimarlıkta önemlidir ve tam bu noktada bu konu karşımıza çıkıyor. Sıkışık, dar ve kalabalık alanlarda birey kendini rahatsız hisseder ve çalışmak, dinlenmek gibi temel aktiviteler bunaltıcı bir hale gelir. Örneğin, bir ofis tasarlarken, tüm personelin rahat çalışması için yeterli alan olduğundan emin olmalısınız.

İç mimarlıkta ergonomi tasarımı yaparken, 65 yaş üstü kullanıcılar için de dikkat edilmelidir. Bugün belki de yaşlı yetişkinler nüfusumuzun büyük bir parçasını oluşturmakta. Hal böyle olunca bizler de iç mimarlar olarak, yaşlı ergonomisi diyebileceğimiz tasarımlara özen göstermeliyiz. Bu konuda en iyi örneği entüstriyel tasarım ürünleri olarak gösterebiliriz. Mesela 2006 yılında yapılan bir araştırmada, işitme ve tasarımda zorluk temalı bir konu işlenmiş. Bu bizim için güzel bir örnek. Araştırmada yaşlı bir bireyin, fırının açık olduğunu unutması durumunda tehlikeye girebileceği, bu yüzden ses seviyesi ile oynanabilen fırınlar ve teknolojik aletler üretilmesi konusunda incelemeler yapılmış. Bugün bizler de iç mekan ve mobilya tasarımı yaparken, bu konulara dikkat etmeliyiz.

Ergonomi konusunda içerikler paylaşmaya devam edeceğiz. Özellikle yakın zamanda engelli bireylerimiz için bir tam kapsamlı bir ergonomik tasarım içeriği oluşturacağız. Bizim için önemli olan bu ergonomi konusunda, görsel çizimler ve ipuçlarına yer vereceğiz. Yazı dizimizi bu link üzerinden direkt olarak takip edebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Yorum Gönder

0 Yorumlar