Stüdyo Dairelerde Minimalizm

Stüdyo daire denince çoğu insanın gözünde ufacık, sıkış tıkış eşyalarla ruhumuzu daraltan bir oda belirir. Şimdilerde bu karmaşıklığı ortadan kaldırmak ya da sadeleştirmek adına birkaç çeşit çözüm bulunuyor. Sizlere bu yazımızda, hem Kiev'den bir iç mimari örnek göstereceğiz, hem de stüdyo dairelerde minimalist konsepti nasıl çalıştıracağınızı konuşacağız.

Öncelikle, minimalizm nedir?
  • Minimalizm terimi Fransızcadan gelen "minimum" sözcüğünden türemiştir. Minimum, kelime anlamı olarak "gerekli en az veya en küçük miktar" olarak tanımlanmaktadır. Sanatta Minimalizm ise; ABC Sanatı ya da indirgemeci Sanat olarak da anılmaktadır. Biçimde aşırı sadeliği ve nesnel yaklaşımı savunan Minimalizm'in bir akım olarak hayatımıza girişi 1960'ların sonlarına dayanmaktadır.
Peki, Minimalist konsept nedir?
  • Tasarımda "azaltma" olarak bilinen Minimalizm, bugün iç mimari projelerde de kullanılmaktadır. Minimalist konsept olarak adlandıracağımız bu ana başıkta, sadeliğin zarafeti vurgusu bulunmaktadır. Karmaşadan, karışıklıktan ve döngülerden uzak, yalın ve temiz bir dile sahiptir. Görsel sanatın olduğu her yerde minimalist yaklaşımı bulabilir, kullanabilirsiniz.

Stüdyo Dairelerde Minimalizm
Bir nebze hayatın karmaşasından uzaklaşmak, iş hayatının stresinden bir süreliğine kopmak isterseniz, minimalist çözüm size sadelik ve yalınlık algısı ile farklı bir bakış açısı kazandıracak, bu denli isteklerinize anında çözüm bulacaktır. Günümüzde stüdyo dairelerin yaygınlaşması, minimalist konsepte olan ilgiyi de beraberinde getirdi. Çünkü az önce belirttiğimiz gibi, ufacık bir yaşam alanına birçok eşya ve mobilya yerleştirildiğinde, aklımızda kalan tek şey stüdyo dairelerin çok dar, nefes bile alınamayacak yerler olduğu düşüncesidir.

Ancak ufak çaplı püf noktalarla, yaşam alanını çok daha kullanışlı, sade ve şık bir hale getirebilirsiniz. Kiev'de bulunan bir stüdyo dairenin incelemesini yapıp, sizlere minimalist konsept hakkında fikirler sunacağız.

Stüdyo Dairelerde Minimalizm Örnek Daire Çalışması İç Mimari

Sirotov Architects tarafından tasarlanan bu daire, beyaz renklere, doğal ahşap dokularına ve keten kumaşların yoğunluğu ile bizleri selamlıyor. Proje, iyi ölçülmüş, ergonomiye uygun keyifli bir yaşam alanı destekleyiciliği ile karşıdakini cezbediyor. Özellikle ahşap dokusu ve keten kumaş detaylarının bütünlüğü görsel şölen sunuyor.

Stüdyo Dairelerde Minimalizm Örnek Daire Çalışması İç Mimari

Yatak bölümüne baktığımızda, şeffaf cam detayı ile karşılaşıyoruz. Bu camlar sayesinde, stüdyo daire içerisinde bir bireysel özgürlük alanı yaratılmış. Bakır detayları da gözden kaçmıyor değil.

Stüdyo Dairelerde Minimalizm Örnek Daire Çalışması İç Mimari

Yatak bölümündeki şeffaf camları, özgür hakimiyet alanının gizliliği açısından kumaş bir perde ile gizleyebiliyorsunuz.

Stüdyo Dairelerde Minimalizm Örnek Daire Çalışması İç Mimari

Mutfaktaki doğal ahşap detayları. Depolama için üst raf dolap tercih edilmemiş. Sol kısımdaki dolap akışını bozmamak adına böyle bir tercih yapılmış olabilir. Ancak üst kısma ufak ölçülerde bir dolap çözülebilirdi diye düşünüyoruz.

Stüdyo Dairelerde Minimalizm Örnek Daire Çalışması İç Mimari

Doğal ahşap esintisinin, bakır renkler ve kontrast objelerle buluşması, şıklık ve tazelik görüntüsü veriyor. Stüdyo dairenin açık alan akışı, modern yaşam tarzı ihtiyaçlarının tüm fonksiyonlarını karşılıyor. Minimalist varlığı ve akılda kalıcı vurgulamalarıyla, sınırlı bir dairenin içerisinde modaya uygun bir proje tasarlanmış.

Stüdyo Dairelerde Minimalizm Örnek Daire Çalışması İç Mimari

Zeminlerin, duvarların ve tavanın geniş ahşap kaplaması, dairenin geri kalanıyla da aynı beyaz dokusal estetiğe sahip.

Stüdyo Dairelerde Minimalizm Örnek Daire Çalışması İç Mimari

Islak hacim çözümünde ise beyazlık tamamen egemen olmuş. Beyazın, temizliği ve hijyeni temsil ettiğini, projede de net bir şekilde vurgulandığını görebiliyoruz.

Saflık, tazelik anahtar kelimesi ile başlayan minimalizm konsept, bu projede başarılı bir şekilde çalışmış. Yine bu stüdyo daire projesi, sadeliğin, renk seçiminin, doğal ışığın ve doğal malzemelerin dar alanlar için ne denli bir ferahlık getirebileceğine en büyük örnek. Bu yüzden stüdyo dairelerde minimalist konsept çalışması, yaşam kalitesini artıran bir çözüm yolu olabilir.

Biz minimalist konsepti, sıfırdan tasarlanan bir proje üzerinden anlattık. Eğer mevcut bir stüdyo dairenin tadilatı yapılacaksa minimalist objeler, ürünler ve sadeliği temsil edecek renkler tercih edilmelidir. Konseptler hakkında yazılmış olan içerikleri takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar