Gerçekçi Render Almak

İç mimari çizimlerin gerçekçi olması şüphesiz ki her iç mimarın istediği bir şeydir. Hangi programı kullanırsak kullanalım, gerçekçi render alabilmek için bir çok yol ve ayar deneriz. Peki gerçekçi render almak için gereken adımlar nasıl olmalıdır? Bu yazımızda bunlardan bahsedeceğiz.

Ülkemizde iç mimarlar aktif olarak 3Ds Max ve SketchUp kullanmaktadır. Bu çizim programları için tam entegrasyonlu render programları da bulunuyor. Bunlardan en yaygınları bilindiği üzere VRay, Corona Render ve KeyShot.

Gerçekçi Render Almak

Gerçekçi render almak için dikkat edilmesi gerekenler:

1. Başka iç mimarların ayarlarını veya internetten indirdiğiniz hazır presetleri kullanmayın.
Günümüzde en çok yapılan hatalardan bir tanesi. İnternetten benzer bir proje bulup, olduğu gibi aynı ayarı kullanmaya çalışmak doğru bir hamle olmayacaktır. Çünkü dışarıdan çağırılan render ayarları, kullandığınız programla, yaptığınız çizimle, kullandığınız kaplama ve materyaller ile tam uyum sağlayamayabilir. İyi bir iç mimar kendi ayarını, tasarladığı iç mekana göre ayarlayabilecek donanıma sahip olmalıdır. Bunun içinde sık sık alıştırma yapmalı, düşük boyutlu deneme renderları almalıdır. Yeterli olmadığı yerlerde internetten gerekli konu hakkında kaynak araştırması yapmalıdır. İç Mimarlık Dünyası üzerinden de gerekli bilgilere erişebilirsiniz.

2. İç mekanı iyi analiz etme.
Hazır bir iç mekan yeniden çiziliyor ise dışarıdan gelen ışığı, içerinin ne kadar ışık aldığı, gece ve gündüz ışığında içerinin nasıl göründüğü dikkatle incelenmelidir. Render ayarlarından da yapılan analize göre ayarlar tanımlanmalıdır. Bunları da çeşitli değerler girerek, deneme renderı üzerinden bulabilirsiniz.

Sıfırdan bir iç mekan tasarlanıyorsa, kullanılacak ışıkların gücü, çizim programı içerisinden girilmelidir. Kullanılan ışığın kaç watt veya amper olduğu gibi vs. Yansıma, gölge gibi detaylar da çizim kalitesi üzerinde büyük önem taşımaktadır. Bir proje üzerinde ne kadar çok detaylı çalışma yaparsanız o kadar başarılı olacaktır.

3. Detaylar önemlidir.
Render, iç mimari çizimlerinizi görselleştirmeye yarayan ekstra bir programdır. Yani burdaki temel olay, bir çizime ne kadar çok vakit ayırıp, detaylandırırsanız, render o denli kaliteli ve istediğiniz gibi olacaktır. Çizimlerinize atayacağınız kaplamalar, yüksek kaliteli yani yüksek çözünürlüklü olmalıdır. Artık çoğu firma, iç mimarlar için sitelerinde bir portal açıyor ve gerekli materyallere üyeliğiniz ile erişebiliyorsunuz. Bu da kaliteli render almak adına izlenecek bir yol.

4. PhotoShop ve türevleri ile farkı hissetmek.
Yukarıda görselde gördüğünüz üzere, render ayarları mutlaka çok önemli bir yer alsa da, işi bitireceğiniz yer PhotoShop veya benzer kolaj programlarıdır. Bugün günümüzde zaman zaman, kişisel fotoğraflarımızı bile sosyal medyaya yüklerken, fotoğraflar üzerinde ufak dokunuşlar ve oynama yaparız. Parlaklık ekleme, keskinlik ekleme gibi birçok işi yapabiliyoruz. İç mimari renderlarınızı da kişisel fotoğraflarınız gibi editlemeyi ihmal etmemelisiniz. Bu sunum gücünüzü yükseltecek ve render üzerinde istediğiniz gerçekçilik algısını size ulaştıracaktır.

Bir iç mimar mutlaka PhotoShop konusunda kendini geliştirmelidir. Programı sıfırdan öğrenmek için PhotoShop kurslarına gidebilirsiniz veya biraz da olsa bilginiz var ise gerçekçi render nasıl alınabilir şeklinde arama yaparak, internet üzerinden kaynak videolar izlemenizi tavsiye ederiz. İç Mimarlık Dünyası üzerinden de yakın zaman içerisinde bu tarz videolara erişebileceksiniz. Ayrıca AutoCAD3Ds MaxSketchUp ve Adobe PhotoShop için online eğitim satın alabileceksiniz.

Bu temel püf noktalara dikkat ettiğiniz sürece gerçekçi render almak için büyük bir yol kat etmiş olacaksınız. Bizlere sorularınızı yorum kısmından veya burayı tıklayarak sorabilirsiniz. Benzer yazılarımızda görüşmek üzere.

Yorum Gönder

0 Yorumlar