Yatak odalarında iç mimarlık

Kişilerin uyumak, giyinmek ve dinlenmek gibi türlü ihtiyaçlarını karşıladıkları oda yatak odasıdır. Neredeyse çoğu ihtiyacın karşılandığı bu oda gerek görsel açıdan gerekse diğer açılardan insanı tatmin edebilmelidir. Böyle düşünülerek yatak odalarındaki iç mimariye önem verilir.

Yatak odası genellikle uyuma, dinlenme ve evde kıyafet odası yoksa giyinme işlerinin yürütüldüğü odadır. Bu odanın bol ışığa olan ihtiyacı diğer odalara oranla daha azdır. Bu nedenle abajurlara yer verilmeli fakat ana aydınlatma dışında aydınlatma yapılmamalıdır.

Duvarlar gözü dinlendiren renklerden seçilmelidir. Mavi ve yeşil insanın hem bedenini hem de ruhunu dinlendirdiği bilinen renklerdendir. Bu nedenle odanın dekorunda ya da duvarlarını boyamakta bu iki renkten birinin açık tonları kullanılabilir.

Yatak genellikle pencerenin bulunduğu duvarın yan tarafındaki duvara başlığı gelecek şekilde koyulur. Bu sayede güneş ışınları tarafından aşırı rahatsız edilme durumu olmaz. Yatak rahat olmalıdır ve üzerine örtülen örtü ortama göre ağır bir saten ya da basit bir nevresim olmalıdır.

Yatağın başlığı duvarı ortalamalıdır. Çünkü gardırop yatağın yanına koyulacaktır. Tuvalet masası ve benzeri mobilyaların hepsinin set halinde alınmasında fayda vardır. Aksi halde uyum sorunu meydana gelebilir. Büyük bir halıya gerek yoktur. Küçük bir halı da iş görebilmektedir. Kalan yerlere iki parça şeklinde ya da tek parça şeklinde bir halı serilebilir. Depolamanın yapılabilmesi için altı açılabilir tarzda bazaların seçilmesi kullanışlı olmaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar