İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Detayları

İç mimarlık ve çevre tasarımı, özellikle vakıf üniversiteleri tarafından yeni açılmış olan akademik programlardan bir tanesi. Kısıtlı sayıda vakıf üniversitesi tarafından açılan iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü ile ilgili aklınızda pek çok farklı soru olması doğal. Çünkü iç mimarlık ve çevre tasarımı akademik programı yeni açılmış bir bölüm ve aynı zamanda sadece yeni bazı vakıf üniversiteleri tarafından bu bölümde eğitim veriliyor. Sizler için iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü detayları konusuna eğilerek bu konuda aklınıza gelebilecek her türden soruya cevap vermeye özen gösterdik. İşte iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü detayları.

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Detayları

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Taban Puan Türü
İç mimarlık ve çevre tasarımı ile ilgili dikkat çeken önemli konulardan birisi de, vakıf üniversitelerinin EA yani “Eşit Ağırlık” puan türü ile bu bölümlere öğrenci kabul etmesi. İç mimarlık bölümü, devlet ve vakıf üniversitelerinde mimarlık – mühendislik fakülteleri içinde faaliyet gösteriyor ve sayısal puan türü ile öğrenci kabul ediyor. Buna karşın iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümüne EA taban puanı ile girmeniz mümkün. 

İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü taban puanları EA olsa da, iç mimarlık bölümü ile benzerliklere sahip. Burslu iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümleri yüksek EA taban puanı gerektiriyor. Buna karşılık, özellikle yeni faaliyet gösteren ve öğrenci alımı yapan vakıf üniversitelerinde taban puanların daha düşük olduğunu söylemek mümkün. İç mimarlık ve çevre tasarımı taban puanları ile ilgili bilmeniz gereken bir diğer nokta da yeni açılmış vakıf üniversitelerinde taban puanların oldukça düşük olması. Yani iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü öğrencisi olmak isterseniz yeni faaliyet göstermekte olan vakıf üniversitelerini tercih edebilirsiniz. 

İç Mimarlık ve Çevre tasarımı Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü maaşları ülkemizde mimar veya iç mimar olarak çalışmakta olan çalışanlarla benzer bir doğrultuda seyretmektedir. Faaliyet alanının daha geniş olmasına ek olarak, daha uygulamaya yönelik bir iş dalı olması nedeniyle bu bölümden mezun olanlar, iç mimarlardan biraz daha yüksek maaş almaları beklenir. Buna karşın gerek iç mimar gerekse iç mimar ve çevre tasarımcısı için esas faaliyet alanının özel sektör olması, maaş rakamlarını ciddi oranda değiştirmektedir. İç mimarlık ve çevre tasarımcı maaşları özel sektörde 3.800 TL – 7.800 TL arasında değişmekte, iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü mezunları dilerlerse kamu sektöründe de çalışabilmektedirler. Ancak kamu sektöründe çalışan iç mimarlık ve çevre tasarımcıları için kamu tarafından alım yapılması gerekmektedir.

İç Mimarlık ve Çevre tasarımı Mezunları Nerelerde Çalışabilirler?
İç mimarlık ve çevre tasarımı mezunları, iç mimarlık bölümü mezunları ile benzer bir çalışma alanına sahiptirler. Bu bölümden mezun olanlar dilerlerse yurt içi ve yurt dışı inşaat firmalarında, iç mimarlık ofislerinde, dekorasyon firmalarında çalışabilirler. Çalışma alanları iç mimarlardan daha geniş olduğu için bu bölümden mezun olanlar, kamu sektöründe veya büyük boyutlu yapı ve mimari projelerde daha yüksek oranda çalışma imkânı bulurlar. Özellikle oteller, büyük tesisler ve fabrikalar dış mimari unsurlarına, dış mimariye ve çevre – peyzaj tasarımına dikkat ettiklerinden, iç mimarlık ve çevre tasarımcısı olarak çalışanların iş bulma olasılıkları daha yüksek olabilir ve bölüm mezunları iç mimarlık mezunlarına benzer bir maaş alabilirler. İç mimarlık ve çevre tasarımı mezunları maaşları, pek çok farklı unsura bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar