Okuma Alanı Oluşturma

Kitaplar, bizleri hayal dünyasına götüren eşsiz araçlardır diyebiliriz. Özellikle pandemi döneminde kitaplıklarımızın önemini biraz daha anlamış olduk. Arka arkaya sipariş ettiğimiz kitaplarımıza, artık yer bulmakta zorlanabiliyoruz. Bu yüzden bu içeriğimizde sizlere hem başarılı ve etkili bir okuma alanı oluşturma üzerine hem de çeşitli kitaplık tasarımları üzerine ipuçları vereceğiz.

Okuma Alanı Oluşturma

Etkili Okuma Alanı Oluşturma İpuçları

*Öncelikle: Ülkemizde deprem göz ardı edilmemesi gereken ciddi bir konu. Sadece okuma alanları adına değil, tüm iç mekanlarda deprem gerçeğini düşünerek hareket etmeliyiz. Bu yüzden kitaplığınızı mutlaka duvara sabitleyin. Eskimiş, güçsüz raflı kitaplıklara artık veda edin.

Kitap okuma alanınız sıfırdan yapılıyorsa, konsantrasyonu en iyi destekleyecek unsur iç mekanın akustik açıdan başarılı şekilde tasarlanmasıdır. Harici bir odada kitap okuma alanı oluşturulacaksa, ilgili alanın diğer bireysel özgürlük alanlarından ve hareket-gezinim alanlarından farklı ele alınması gerekmektedir. Kitap okurken konsantrasyon açısından dikkatinizin dağılmaması için, parlak ve büyük objeler, yanlış konumlandırılmış aydınlatmalar (lambader, masa lambası vs.) gibi materyallerin kullanımlarından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Okuma alanlarının karanlık ve loş olması dikkat edilmesi gereken ince bir çizgidir. Aşırı karanlık, iç mekanın yapay ışığa ihtiyaç duymasını sağlar ve bu da göz yorgunluğuna sebep olabilir. Aydınlatma elemanlarında mutlaka göz yormayan ve sarı ışık veren ampuller tercih edilmelidir.

Dekoratif Kitaplık Fikirleri

Belirli bir zaman geçtikten sonra, kitaplarınıza yer bulamayabilirsiniz. Sıfırdan bir satın alım yapıyor ve kitap kurdu biriyseniz mutlaka geleceği düşünerek alışverişinizi gerçekleştirin. Kararsız kaldığınız noktalarda ücretsiz iç mimari danışmanlık servisimizden yararlanın. 

Etkili ve görsel hitabet açısından kuvvetli bir ürün önerecek olursak; dekoratif kitap tutucu modellerini önerebiliriz. Ayrıca kitaplıklarınıza çok büyük boyutlu olmayan mumluk, büst saksı ve çeşitli objeler yerleştirebilirsiniz.

Okuma Alanında Duvar Kağıdı Kullanımı

Geçtiğimiz yıl okuma alanlarında koyu yeşil veya kırmızı tonlarında duvar kağıtları tercih edilmiş. Bu yıl da yılın rengi üzerinden seçenekler değerlendirebilirsiniz. Genel iç mimari konseptinize uygun renklerde duvar kağıtları da tercih edebilirsiniz. Bu alanı biraz zamansız ve modası geçmeyen bir yer olarak değerlendirebilirsiniz. Okuma alanı iç mekanın odak noktası yapılacaksa, diğer duvarlar ile okuma yapılacak alan arasında bir kontrast oluşturulabilir.

Nerede Oturmalı

Bunla ilgili yazılı bir kural olmamasıyla beraber; hareket-gezinim alanından uzak, yukarıdaki temel dekorasyon fikirleri başlığını destekleyen bir iç mekanda kitap okuyabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar