İç Mimarlık Ücretleri 2020

İç mimarlık sektörü açısından, uzun süredir işlerin çok açık ve akıcı olduğu söylenemez. Günümüzde bir iç mimarın maaşı çoğu kaynaktan araştırıldığında, büyük bir muamma. Her kafadan bir ses çıkıyor ve maalesef sektöre dadanan sahte iç mimarlar yüzünden iç mimarlık ücretleri konusunda ortada yalan yanlış bilgiler bulunuyor. Biz bugün iç mimarlık dünyası ekibi olarak iç mimarın asgari ücreti ne olmalı, proje başına ne kadar almalı, iç mimari görselleştirme ücreti ne kadar olmalı gibi soruların cevabını veren bir makale yayınlayacağız.

İç Mimarlık Ücretleri 2020

İç mimari projelerin hesaplanmasında bir çok esas bulunmakta. Bunun için en doğru kaynak İç Mimarlar Odası tarafından paylaşılmıştır. Günümüzde bir iç mimar olarak, oda tarafından belirlenen ücretlerin altına çalışmak, sahte iç mimarlara meydan vermektedir. Bugün kendini iç mimar olarak tanıtan ancak dekorasyonculuktan öteye gitmeyen kimseler tarafından mesleğimizin itibarı tehlike altındadır. Ancak hak veriyoruz ki; sektörün kötü gidişatı çoğu iç mimarı düşük bütçelere çalışmaya zorlayıp, tabiri caizse piyasayı kırmaya yönelik ücretlendirmelere tabi tutmaktadır. Bunun temel sebeplerinden biri elbette şu anki ekonomik durumdur; lakin piyasa konusunda bilgi yetersizliği de bu durumlara sebebiyet veren unsurlardan bir tanesidir. Bunun önüne biraz olsa da geçebilmek adına, odanın paylaştığı tabloya elimizden geldiğince uymak gerekmekte.

İç mimarlık ücretleri asgari bedel hesaplama formülü şu şekildedir:
Proje Asgari Ücreti (PAÜ ) = Yapının Yaklaşık m2 alanı (YYA ) x Birim Maliyet; TL / m2 ( BM ) x PİD oranı x İç mimarlık Hizmet Bölümü Oranı ( HBO ) x Koordinasyon Kat Sayısı ( KK ) şeklindedir. Koordinasyon Kat Sayısı ( KK ) - Tüm Projeler için 1 olarak alınır.

İç mimarlık hizmet bölümleri 5 kategoriye ayrılmıştır. Bunların bölümleri ve oranları şu şekildedir:
1) Rölöve (Kara kalem plan çizimi) - % 10
2) Ön Proje - % 20
3) Kesin Proje ve Malzeme Seçimi - %30
4) Uygulama Projesi ve Sistem Detayları + İmalat Detayları - % 35
5) Mahal Listesi Metrajlar ve İş yapım Programı hazırlanması - % 5

İç mimari asgari ücret hesaplama makinesi:
İç Mimarlar Odası tarafından, asgari ücret bedeli hesaplamak için odanın internet sitesine bir hesap makinesi kodlanmış. Proje bedeli hesaplamak için m2 ve sınıf bilgisi girmeniz yeterli. Hesap makinesine direkt olarak gitmek ve diğer detayları, bilgileri incelemek için buraya tıklayınız.

Bir sonraki benzer yazımızın içeriğinde, 3 boyutlu görselleştirme ücretleri konusuna değineceğiz. Maalesef bu konuda da çok fazla bilgi kirliği mevcut. En doğru bilgileri, en doğru kaynaklardan değerlendirip, sizlerin huzuruna sunmaya devam edeceğiz. İç Mimarlık Dünyası olarak bol kazançlar, renkli günler dileriz. ☺

Yorum Gönder

0 Yorumlar