İç mimar mezun olduktan sonra ne yapmalı?

İç mimarlık bölümünden mezun olup, iç mimar unvanını kazanan bireyler meslek hayatlarına başladıklarında neler yapar, hangi yolları izler, çalışma şekilleri nelerdir bunlardan bahsedeceğiz.

İç mimar mezun olduktan sonra ne yapmalı?

Problem
Öncelikle bir iç mimarın problem çözme yeteneğinin yüksek olması gerekiyor. Farklı çözümler sunup, problemi ele alış şekli ile farkını daima ortaya koyması gerekmekte. Meslek hayatına girildiğinde tabiri caizse sudan çıkmış balığa dönmemek adına, okul döneminde zorunlu tutulan stajları eksiksiz bir şekilde yerine getirmekte fayda var. Bu stajlar iş dünyasına girdiğinizde sizlere büyük avantajlar sağlayacaktır. Zaman geçtikçe tecrübenize tecrübe kattıkça problemlere yanıt vermeniz daha hızlı ve sağlıklı bir hale gelecektir.

"İç Mimar"
Sektöre girdiğinizde mobilya firmalarında, seramik firmalarında, yapı marketlerinde veya daha başka yerlerde iç mimar olarak görev alabilirsiniz. Yeni mezun olabilirsiniz ama siz zorlu bir eğitimden geçip  mimar unvanı alarak mezun oldunuz. Bu yüzden bildiklerinizi, öğrenim süresi boyunca biriktirdiğiniz bilgi birikimini daima kullanmaya çalışın. İşverenlerin sizi sıfır olarak görmesine izin vermeyin. Elbette tecrübe kazanmak ve mesleki gelişim adına zor şartlar altında çalışacaksınız. Ancak sizler tekniker değilsiniz ve sahte diploma ile çalışan, kendini mimar olarak tanıtan insanlardan çok farklısınız bunu aklınızdan çıkarmayın. Belirli bir bilgi birikiminiz ve mesleğiniz var. İş verenlerin buna dikkat etmediği ve yeni mezunları tabiri caizse "sömürdüğü" ne yazık ki aşikar. Buna izin vermeyecek olan yine bizleriz.


Sürekli Gelişim
Hiçbir mimar kendine "tamam ben artık oldum" dememeli. Bugün nice profesörler bile fuar fuar gezerek bilgi birikimlerine yeni bir şeyler katıyor. Asla böyle bir düşünceye sahip olmayın. Hiçbir zaman %100 bilgi birikimine sahip olamayız. Globalleşen dünya, ilerleyen teknoloji buna izin vermemektedir. "Çağa ayak uydurma" klişesi iç mimarlık mesleğinde de olağandır. Daima kaynakları ve internet sitelerini kurcalayın. Kendinize belirli birkaç site seçin ve günlük olarak oraları takip edin. Bu konuyla alakalı olarak Instagram sayfaları da gitgide artmakta.

Program Bilgisi
İç mimarlar ilginç fikirleriyle projelere damga vurabilirler. Ama önemli olan bunu bilgisayar ortamında da sağlayabilmek. Çünkü günümüzde iş sahipleri, bazı şeyleri elektronik ortamda görmek istiyor. Bunun için bir iç mimarın 2D ve 3D çizim programlarına hakim olması gerekiyor. (AutoCAD, SketchUp, 3Ds Max, Lumion vb.) 3 boyut modelleme teknikerlerinden farkınız da bu programlarda ortaya çıkmakta. O yüzden yeni mezunsanız program konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekmekte.

İlerleyen günlerde iç mimar iş görüşmesinde ne yapmalı? Mülakatta neleri cevaplamalı, neler konuşmalı gibi bir yazı yazacağız. Bu tarzdaki diğer yazılarımızı okumak için burayı takip edebilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar