İdeal çocuk odası nasıl olmalıdır?

Şüphesiz ki çocuk odaları aileler için önemli bir yere sahip. Çocuk için yaşanabilir bir ortam kılmak belki de bir ailenin en büyük görevi. Bu yüzden çocuk odası düzenlerken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunuyor. Bu yazımızda sizlere bunlardan bahsedeceğiz. Çevresel psikoloji ve pedagojiyi bir arada inceleyip yazdığımız bu yazımızı keyifle okumanız dileğiyle.


İdeal çocuk odası nasıl olmalıdır?
★ Boya ve Sağlık
Çocuk odalarında olmaması gereken ve asla tavsiye etmediğimiz şey boyalı mobilyalardır. Çocuğun yaşadığı yerde lake boya, oto boyası ve benzeri boyaların kullanılmasını sağlık açısından tavsiye etmiyoruz.

★ İleriye dönük kullanılacak mı?
Buna da önceden karar verilmesi gerekiyor. Çocuk liseye veya üniversite bitimine kadar o odayı kullanacak ise, standart birey ergonomisine uygun mobilya tasarlanması gerekmekte. Ama ileride ev taşınacak veya mobilyalar değiştirilecek ise bunun pek bir önemi yok elbette. Sadece halı ve perdeleri değiştirerek de oda içerisindeki ambiyansı değiştirmek mümkün.

★ İlgi alanları
Her çocuk eğlenebileceği bir ortamda olmak ister. Örneğin klasik olarak kız çocuklarında pembe renk erkek çocuklarında açık mavi turkuaz renkler tercih edilmekte. Renkten ziyade çocuğunuzun sevdiği süper kahramanları, ilgi duyduğu şeyleri (araba vb.) oda içerisinde kullanabilirsiniz.

★ Konsantre
Çocuğunuz okuma çağına geldiğinde yine bu odayı kullanacak ise yukarıdaki maddeyi çok abartmamakta fayda var. Çünkü odayı tamamen eğlence alanına çevirirseniz, çocuk oda içerisinde konstantre kaybı yaşayabilir. Bu yüzden tavsiyemiz okuma yaşı geldiğinde odadaki görsel ve dikkat dağıtıcı şeyleri azaltmak. Kaldırmak çözüm değildir.

★ Sivri kenarların yarattığı korku
Hepimiz çocukluk dönemi geçirdik ve kim bilir kaç defa düştük. Belki de düşüp bir yerlerimizi kırdık. Her çocuk düşüp kalkacaktır elbette bunu engelleyemeyiz ancak birtakım önlemler alarak, çocuğu büyük hasarlardan koruyabiliriz. Bunların en başında sizlere şiddetle önerdiğimiz, kauçuk köşe koruyucuları geliyor. Nedir bu? Çocuğun mobilya ve obje köşelerine çarpmasıyla beraber oluşabilecek yaralanmaları önleyen parçadır. (Örnek)

Sitemizde bu tarz yazılara devam edeceğiz. Bizi takipte kalmayı unutmayınız. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

Yorum Gönder

0 Yorumlar