Renk ve Aydınlatma Kontrastı

Aydınlatma, iç mimari projede dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Mekânların tarz stilleri, boyutları, işlevleri, malzemeleri, renkleri, tavan yükseklikleri ve mekânda kullanılan aksesuarlar gibi birçok ayrıntıya dikkat ederek seçim yapmak çok zor olmaktadır. Dikkat edilmeden, rasgele seçilen bir aydınlatma, çok güzel değerlendirilebilecek bir iç mekanın, algısı üzerinde olumsuz etki oluşturabilir. Bu nedenle aydınlatmanın önemi küçümsenemeyecek kadar büyüktür.

Renk ve Aydınlatma Kontrastının İç Mimaride Önemi

Mimari Projede Aydınlatma Planı
İç mimaride aydınlatma planı oluşturulurken, mekânda bulunan ışık miktarına bağlı olarak ışığın nerede ve ne tür aydınlatma ekipmanı kullanılacağını seçmek gerekir. İçindeki günışığı miktarı yapısal nedenlerle düşükse buna göre seçimler yapmak gerekir. Özellikle salonlarda, penceresiz alanlarda, ışık seçeneği ve miktarı iyi ayarlanmalıdır.

Genel algı için mekanlarda genel aydınlatma kullanıyoruz. Bunlar iç mekandaki nesneleri görmenizi sağlayan ışıklardır. Aynı zamanda sizin rahat hareket etmenizi sağlayan, genel konseptin yansımasını hissetmenizi sağlayan ışıklardır. Bu ışıklar sarkıt lambalar, avizeler, tavan spotları, duvar lambalarıdır.

Mekanlarda Işık Çeşitleri
Mekanlardaki yerel ışıklar, alanında belirli bir amaca hizmet eden tipte ekipmanlardır. Genelden farklı olarak, siz alana daha yumuşak ve estetik vurgulu aydınlatmalar oluşturabilirsiniz.

Odak noktamız olarak dikkat çekici alanlar oluşturmak için kullandığımız aydınlatmalar bulunmaktadır. Mekanlara derinlik, perspektif ve estetik katmak için kullanıyoruz. Bu aydınlatmaları genel ışık miktarından daha fazla güç kullanarak yaratıyoruz. Duvar lambaları, gömme veya yüzey spotları, raylı spotlar, yönlendirilmiş aydınlatma türleri uygulayabiliriz.

Genel olarak dekorasyonda ve mimaride, konseptinizi ve tarzınızı tam olarak hissetmek için, aydınlatma türlerine ve mekandaki ışık miktarına dikkat edilerek aydınlatma oluşturulmalıdır.

Doğru Aydınlatma
Doğru aydınlatmanın daha çok tarafı etkileyeceği ve bunun da satış miktarını artıracağı aşikâr. Doğru aydınlatmadan kastedilen, duvar lambasındaki avizenin şeklinden çok ortamın genelidir. Bu konuda pencere aydınlatmasının doğru yapılması gerektiği çok açıktır. Vitrinler ve mağazaları dışarıdan, uzaklardan, karanlıkta veya aydınlıkta bir çekim noktası haline getirmek için çok önemlidir. Parlak ve uygun şekilde aydınlatılmış bir vitrin müşteriyi cezbeder.

Yorum Gönder

0 Yorumlar