İç Mimarinin Temelleri: 3 Tasarım İlkesi

İç mimari projelere başlamadan önce ele alınması gereken 3 temel ilke vardır. Bu temel ilkeler üzerine yoğunlaşırsanız, iç mimari projeleriniz okunabilir olacak ve iç mekan çözümleri çalışmaya başlayacaktır. Bugün bunlar üzerine konuşacağız.

İç Mimarinin Temelleri: 3 Tasarım İlkesi

1. Stil/Konsept Seçimi
Tüm iç mimari projeler bir konsept belirlenmesi ile başlar. Proje öncesinde çeşitli kaynaklar incelenir, beyin fırtınası yapılır, kullanıcının da zevklerine göre bir konsept oluşturulur. Ardından Moodboard tasarımları veya konsept paftası gibi sunum teknikleri ile kullanıcıya sunulur. Bugün iç mekanlarınıza uygulayabileceğiniz, uygulatabileceğiniz birçok iç mimari konsept bulunuyor. Ülkemizde en çok tercih edilen konseptin Country ve Avangart olduğunu biliyor muydunuz?

2. Odak Noktası
Her iç mekanda bir odak noktası olmalıdır. Bu odak noktasını kompozisyon olarak güçlü alan olarak da nitelendirebiliriz. Bu, kullanıcının veya izleyicinin dikkatini çeken bir sanat eseri, bir şömine veya şık bir mobilya olabilir. Elbette iç mekanda odak noktası oluştururken, proje konseptine uygun çözümler bulmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır. Yaşam alanında çok fazla odak noktası oluşturmak, projeyi karmaşık bir hale getirir. Bu da hep bahsettiğimiz gibi iç mekanlardaki yaşam kalitenizi doğrudan etkiler. Huzurlu bir yaşam alanı oluşturmak için neler gerektiğini geçtiğimiz haftalarda paylaşmıştık

3. Denge
Tüm iç mekanlarda denge sağlamak adına görsel ağırlığı kontrol altında tutmak gerekir. Bunun için de en güzel örnek; kontrast uyumuna sahip yaşam alanları oluşturmaktır. Tek bölgede oluşturulacak kontrast, dengeli iç mekanlar oluşmasını sağlayacaktır. Ayrıca mekan kurgusunda dolu ve boş kavramı bu dengeyi oluşturmak için en güçlü çözüm olacaktır.

İç Mimarinin Temelleri: 3 Tasarım İlkesi

Bu temel ilkeleri, bir yandan iç mimaride tasarım ipuçları ile başarılı bir şekilde desteklemeliyiz. Peki nedir bu tasarım ipuçları ve başarılı bir tasarım için neler gerekiyor? Şimdi bunlardan bahsedelim. Yer yer iç mimarlara, yer yer genel kullanıcılara hitap edeceğiz.

Zaman ve Bütçe Ayarlaması
İç mekan tasarımına yeni başladığınızda acele etmemek, işleri yavaşça ve planlayarak yapmak en sağlıklısı olacaktır. Proje sahipleri yani kullanıcılar genelde aceleci olurlar. Projeyi tek hamlede bitirmek, sonuçlandırmak isterler. Bir iç mimar olarak, bunun ince detaylı bir süreç olduğunu ve bu sürecin başarılı ilerlemesi için adım adım ilerlenilmesi gerektiğini hatırlatmalısınız.

Zaman konusuyla beraber bütçe planlamasının da mutlaka detaylı bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Başarılı bir tasarım, proje ortaya çıkarmak istiyorsanız bu iki hususa en az projeniz kadar ilgi göstermelisiniz.

Aydınlatma ve Işık Detayları
Çok iyi çözümlenmiş bir proje, yanlış aydınlatma nedeniyle çalışmayabilir ve kullanıcının görsel zevkini bozabilir. Bu nedenle aydınlatma seçimleri ve ışık detayları üzerine mutlaka daha fazla yoğunlaşın. Doğal ışığın yetersiz kaldığı yerde zemin lambaları-lambaderler tercih edin. 

Mobilyalara Yer Açın
Ülkemizde çok sık karşılaştığımız bir problemden bahsedeceğiz. Kullanıcılar genelde tüm mobilyalarını duvara sıfır bir şekilde kullanıyorlar. Zaten bu eyleme doğal bir eğilim diyebiliriz. Ancak bu iç mekanı ve diğer tüm yaşam alanlarınızı sert ve düz hissettirecektir. İç mekanlarınıza daha ferah ve geniş bir hava katmak istiyorsanız, mobilyaları duvarlardan biraz uzağa konumlandırın. Farkı mutlaka hissedeceksiniz.

İnce Detaylar ve Doğru Dekoratif Eşya
Bazı iç mimarlar büyük parçalara odaklanır ve küçük detayları unutur. Büyük parçalara örnek olarak koltuk, halı, masa ve konsol diyebiliriz. Bunun yanında iç mekana yerleştirilecek küçük bir obje, içeriyi daha da kişiselleştirecek ve görsel olarak daha kuvvetli kılacaktır. Küçük detaylar daima projeyi destekleyici unsurlardır. Raflar, uçan raflar ve sehpalar iç mekanınızı canlandıracak, vurgu alanı oluşturacak yegane elemanlardır.

Bununla beraber avangart konsept ile projelendirilmiş bir iç mekana, kübist formlara hakim büyük bir tablo yerleştirmek doğru bir çözüm olmayacaktır. Bunun için dekoratif eşya seçimlerinde iç mekanımızın genel konsepti üzerinden ilerlemek gerekiyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar