İç Mimarlık Okullarının İş Bulmadaki Önemi

Ülkemizde her branşta olduğu gibi iç mimarlık alanında da okuduğunuz okul, mezuniyet derecesi, öğrendiğiniz programlar önem arz etmektedir. Okuduğunuz okulda derece yapmış olmanız ya da teknik üniversiteler gibi üniversitelerden mezun olarak diploma almış olmanız halinde zaten kapınıza işe almak için sıralanacak firma ve şirketler olacaktır.

İç Mimarlık Okullarının İş Bulmadaki Önemi

Ülkemizde ve dünyada 2 çeşit “İç Mimarlıkeğitim ve sertifika çeşidi vardır.

Ülkemizde bunlardan ilki, çeşitli akademi ve kurslar tarafından verilen sertifika programlarıdır. Bu programları bitirdiğiniz taktirde kendinize “iç tasarımcı” unvanı kazanırsınız. Ancak bir üniversite mezunu olmadığınız gibi, iç mimar da olamadığınız gün gibi ortadadır. Bir iş başvurusu yapacak olsanız, sizlerden sertifika değil, diploma istenecektir. Bu da sizin işe girişinize çoğunlukla engel bir durum ortaya çıkarır. Sebebi ise, sertifika yerine diplomanın her zaman bir tercih sebebi olmasıdır.

Diğer bir “İç Mimarlık” sertifika programı da, 4 yıllık üniversitelerdir. Bu üniversitelerden mezun olduğunuz taktirde gönül rahatlığıyla kendinize üniversite mezunu ve iç mimar diyebilirsiniz. Ayrıca üniversite mezunu olduğunuz taktirde akademisyen, doçent, profesör gibi akademik unvanlara sahip olma ihtimaliniz de doğar.

Dünyanın birçok ülkesinde, İtalya, Fransa vs. gibi tüm dünyada geçerli olduğu iddia edilen sertifika programları mevcuttur ancak işin aslı biraz daha farklıdır, çünkü ülkemizdeki sertifika programları ile aynı işlevde ve değerdedir. Çok emek sarf edip kabul ettirebildiğiniz taktirde ise görmüş olduğunuz derslerden muaf saydırıp, okul tamamlamayı bir nebze kolaylaştırabilmeniz mümkündür.

Ancak İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri gibi istisnai devletlerde bir takım kurumlar da vardır. İngiltere ve Amerika’da aldığınız 3 yıllık “iç mimarlık” eğitimleri sonucunda kazanmış olduğunuz sertifika tüm dünyada “iç mimarlık diploması” olarak işleme konulabilmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar