İç Mimarlık Eğitiminin Önemi

Her alanda olduğu gibi İç Mimarlık mesleğinde de eğitim son derece önemlidir. İyi bir iç mimar yetiştirecek olan eğitmenler, öğretmenler profesyonel hayatta öğrencilerin karşılaşabilecekleri problemleri, sorun, aksaklık gibi hususlara hazırlamalıdır. Diplomalarını alıp profesyonel anlamda iç mimarlık yapmaya başladıklarında bu soruları sorabilecekleri işler oldukça sınırlı olacaktır ve aynı zamanda da, herkes bir eğitmen kadar sorulara sabırlı ve hazırlıklı olmayabilir.

İç Mimarlık Eğitiminin Önemi

İyi bir iç mimar olarak yetişip, iş hayatına atıldıklarında başarılı olabilmek için üniversitelerde, bir iç mimarın yapması, dikkat etmesi gereken hususların aşama aşama öğretilmesi, olaylar karşısında duruşu ve çözümlemeci kişiliğinin eğitmenler tarafından ilmik ilmik işlenmesi, düşünme, planlama, alışveriş-tedarik, işçi ve malzeme seçimi, uygulama ve sunum gibi işlemlerin sırasıyla ve sabırla öğretilmesi gerekmektedir.
Mesleğin ilk öğrenilmeye başlandığı üniversitelerde, meslek hayatınıza başladığınızda ihtiyacınız olan programlama, dekorasyon çeşitleri, karşılaşılacak problemler gibi hususlara hazırlıklı olmaları ve üstesinden gelinecek çözümlerin öğretilmesi gerekmektedir.

İç Mimarlık öğrencilerinin problemleri kendi kendilerine öğrenmesinin beklenmesi yerine adım adım anlatılarak, mesleki hayatlarına alışmalarının sağlanması gerekmektedir. Çünkü, birçok iç mimarlık öğrencisi mezun olduğundan itibaren profesyonel bir iç mimar olarak görülecektir. Üniversite hayatında öğrenmiş olduğu eğitim ve problemlere üretecekleri rasyonel çözüm yolları kendilerinin referansları olacaktır.

Özellikle eğitim sürecinde iç mimar öğrencisine,
  1. Projelerin kimin için yapıldığı,
  2. Kendisinden hangi işlem ve tasarımların istenildiği,
  3. Hangi konsept planı üzerinden ilerleneceği,
  4. Hangi ürün, eşya, renk ve malzemelerin kullanılacağı,
  5. Hangi meslek erbaplarını hangi işlerde kullanacağı,
  6. Projelerin ihtiyaçlarının neler olduğu, 
  7. Müşterilerin kim olduğu, hangi yapıda olduğunun analizi,
  8. Maliyet ve fizibilite çalışmaları nasıl yürütülecek, Gibi soruların cevapları üzerine eğitimler verilmelidir.
Eğitim ve öğretim hayatında, iç mimar öğrencileri daha kısa ve net bir ifadeyle, mesleki hayatın analizini öğrenmeli, verileri çıkarmalıdır. Meslek hayatı hakkında ne kadar detaylı ve gerekli bilgiye kavuşursa, sonraki aşamalar ve profesyonel hayatı o kadar başarılı ve sağlıklı olacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar