Ergonominin tasarımdaki payı ve önemi

Tasarımın göze hitap etmesi gerektiğini birçoğumuz biliyoruz. Ancak tasarımın şık olması daima kullanış sağlamıyor. Tasarımın hem ergonomiye uygun olması hem de göze hitap etmesi sonucunda o tasarımın başarılı olması kaçınılmazdır.

Tasarım ve ergonomiyi birlikte değil de iki ayrı dal olarak inceleyecek olursak, ikisi de kendi aralarında disiplin ve hassasiyet isteyen konulardır. Tasarım bir nesnedir ve ergonomi de bu nesneyi nasıl kullanışlı bir şekilde kullanılacağını gösterir.


Ergonominin tasarımdaki payı ve önemi

Tasarım dendiği zaman çok geniş bir uygulama alanı göz önüne geliyor. Tasarım nedir? Şeklinde genel bir tanımda bulunmak oldukça zorlayıcıdır. Endüstriyel tasarımdan, mimari tasarıma kadar birçok tasarım mevcuttur. Bu yüzden tasarım sürecinde hangi yolların izleneceği öncelik olarak bilinmelidir. Problemin amaç ve kısıtlarının tanımlanması, alternatif çözümlerin ve önerilerin konuşulması, geliştirilmesi tasarım sürecinde yardımcı olacak unsurlardır.

Ergonomi, tasarımı kullanan kişi ile uyumunu sağlamaktır. Birtakım hususlara dikkat edildiğinde amaca ulaşması da kolaydır. Ergonominin tasarımdaki payı ve önemini ele alırken bahsi geçen birtakım hususlar şunlardır: Fonsikyonel verimlilik/performans, kullanışlık, sağlık ve güvenlik.


Ergonominin tasarımdaki payı ve önemi

Ergonomi herkes için farklılık gösterir. Çocuk ergonomisi ile yaşlı veya engelli ergonomisi bir değildir. Tasarım yapılırken bu ciddi etkenler göz önünde bulundurmalıdır. Tasarım ve ergonominin birlikte yürütülmesi problemi anlamaya bağlıdır diyebiliriz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar