Temel AutoCAD Komutları ve Kısayolları

Bugünkü makalemizde AutoCAD temel komutları, kısayolları ve tuş kombinasyonlarını derleyeceğiz. Sizlerle paylaşacağımız komutlar, her AutoCAD sürümü ile desteklidir. Sitemizde AutoCAD ile alakalı diğer makalelere buradan ulaşabilirsiniz. 

Temel AutoCAD Komutları ve Kısayolları

Başlangıç adına, bir AutoCAD kullanıcısının bilmesi gereken en temel AutoCAD komutları ve kısayolları

L
En temel AutoCAD komutu. Proje çiziminde basit çizgiler yapmak için kullanılabilir. Her şey bir L ile başlar. 😊

C
AutoCAD'de daire yapmak için kullanılan komuttur.

PL
Bu komut, çiziminizde Polyline yapmak için kullanılabilir.

REC
Bu komut AutoCAD'de bir dikdörtgen oluşturacaktır. Rectangle olarak aklınızda kalabilir.

POL
Bu komut minimum 3 kenarlı ve maksimum 1024 kenarlı bir çokgen yapmak için kullanılabilir.

ARC
Bu komut AutoCAD'de bir yay oluşturmak için kullanılıyor. 

ELLIPSE
Bu komut, büyük ve küçük eksenle bir elips yapmak için kullanılabilir.

CO
Bu komut, AutoCAD'de nesne (ler) i kopyalamak için kullanılır.

ARRAY
Bu komutu kullanarak dikdörtgen, kutupsal veya yol dizisi yapabilirsiniz.

TR
Yani trim bu bir geometriyi kırpmak için kullanılan komuttur. En çok kullandığımız AutoCAD komutlarından biridir.

OP
Bu komutu kullanarak AutoCAD'in çoğu ayarını içeren seçenekler penceresini açabilirsiniz.

SC
Scale komutu da AutoCAD kullanıcılarının en çok kullandığı komutlardan biridir ve nesneleri, tefrişatların ölçüsünü değiştirir.

B
Bu komut bir blok oluşturmak için kullanılır, bloğun özellikleri blok tanımlama penceresi kullanılarak tanımlanabilir.

I
Bu komut, AutoCAD'de mevcut bir bloğu veya bir çizimi blok olarak eklemek için kullanılabilir.

ST
Bu komutu kullanarak, varsayılan AutoCAD metin stilinin özelliklerini kontrol eden metin stili penceresini açabilirsiniz.

X
Bu komut Polyline gibi nesneleri basit çizgilere, bir diziye veya bir bloğu basit bir geometriye patlatmak için kullanılabilir.

F
Bu komut, geometrinin keskin kenarlarına yuvarlatılmış köşeler eklemek için kullanılabilir, bu yuvarlak köşelere radyuslar yani yarıçaplar da diyoruz.

CHA
Bu komut, keskin köşelere eğimli kenarlar eklemek için kullanılabilir, bu eğimli kenarlar ayrıca yiv olarak da adlandırılır.

LA
Bu komut, bir çizimde katmanları oluşturmak ve yönetmek için bir araç olan katman özelliklerini yönetme paletini açmak için kullanılabilir.

Temel AutoCAD Komutları ve Kısayolları

Temel AutoCAD Klavye Kısayol Tuşları
Klavye kısayolları veya kısayol tuşları, AutoCAD komutlarını etkinleştirmenin en kısa ve en hızlı yoludur. Bu listeye en sık kullanılan ve kullanışlı klavye kısayollarından bazılarını ekledik. Bu kısayol tuşları, en temel bilgisayar kullanıcısının hafızasında zaten mutlaka mevcuttur. Yani temel seviyede bir bilgisayar kullanıcısıysanız, zorlanacağınızı düşünmüyoruz.

Ctrl + N
AutoCAD'de yeni bir çizim bir sekme açmak için bu kısayolu kullanabilirsiniz.

Ctrl + S
Program çökmelerinde "keşke Ctrl+S yapsaydım" dememeniz için bilgisayarınızın bir köşesine yapışkanlı notla bu komutu yazmanızı tavsiye ediyoruz. 😂 Bir çizim dosyasını kaydetmek için bu klavye kısayolunu kullanabilirsiniz.

Ctrl + Shift + S
Çizimi yeni bir dosya olarak kaydetmek için bu klavye kısayolunu kullanabilirsiniz, kısacası bu "farklı kaydet" komutu için kısayol tuşudur.

Ctrl + 0
Yalnızca çizim alanını göstermek için ekranı temizler ve paletleri ve sekmeleri gizler. Varsayılan AutoCAD arayüzünü sıfırlamak için tekrar basın. Eğer çizimim kayboldu diyorsanız yanlışlıkla bu komutu girmişsinizdir.

Ctrl + C
Çizim alanından nesneleri seçin ve nesneleri panoya kopyalamak için Ctrl + C tuşlarına basın.

Ctrl + V
Panoya kopyalanan nesnelerin, orijinal özelliklerini koruyarak çizime yapıştırmak için bu klavye kısayolunu kullanabilirsiniz. Zaten bu ve yukarıdaki komutu hepimiz mutlaka bir kere kullanmışızdır.

Ctrl + Shift + V
Kopyalanan nesneleri bir blok olarak yapıştırmak için bu klavye kısayolunu kullanabilirsiniz. Bu şekilde oluşturulan blok, adı gibi rastgele bir karakter kümesine sahip olacaktır. Bu klavye kısayolunu, blok oluşturma penceresini kullanmadan hızlı bir şekilde bloklar yapmak için kullanabilirsiniz.

Ctrl + Z
Keşke hayatımızda yaptığımız hatalar için de böyle bir komut olsa! 😂 Bu klavye kısayolu, çiziminizdeki son eylemi geri almak için kullanılabilir. Daha da önceki eylemleri geri almak için bu kısayol tuşuna birkaç kez basabilirsiniz.

Ctrl + Y
Bu klavye kısayolu, gerçekleştirdiğiniz son geri alma eylemini (Ctrl+Z) yeniden yapmak için kullanılır.

Ctrl + Tab
AutoCAD'deki tüm açık çizim sekmeleri arasında geçiş yapmak için bu klavye kısayolunu kullanabilirsiniz.

Önümüzdeki içeriklerimizde, AutoCAD araç paletleri ve durum çubuğu ile ilgili detaylı bir makale paylaşacağız. Temel AutoCAD Komutları ve Kısayolları isimli içeriğimizi bilgisayarlarınıza kaydetmek veya çıktı almak için Ctrl + P tuşu ile yazdır butonuna gidebilirsiniz. PDF olarak bilgisayarlarınıza kaydedebilir veya çıktı olarak yazıcılarından çıkartabilirsiniz. Eğer yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, bizlere iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar